Készítettünk egy interjút az ukrán Pocket Monzzter zenekarral, akik talán már nem ismeretlenek az RNR666 olvasók számára, két kislemezükről is írtunk már korábban.

Totally Wasted (Ep, 2023)  >> Ismertető ITT <<

 

 

Bad Dreams  (Ep, 2024)      >> Ismertető ITT <<

 

 

A zenekar internetes elérhetőségei >> ITT <<

 

***

 

Hogyan sikerült rátalálnotok erre a stílusra? Mármint erre a primitív fuzzy garage rockra?

Elektronik: A 2000-es évek elején belebotlottam a Stooges 1969-es lemezébe. Nagyon jó lemez, kicsit pszichedelikus, megfogott, de amikor meghallottam a The Monsters Youth Again Nature című lemezét az szerelem volt első hallásra. Így mikor felmerült a kérdés, hogy mi legyen a stílus, kétség sem fért hozzá.

Van ennek a zenének közönsége Ukrajnában? Mert itt nálunk csak egy maréknyi. A psychobillynek van itt még tábora, nem túl nagy, de van. Viszont a trash rnr/garage punknak majdnem semmi.

Maryna: Az ukrán billy szintért megviseli a háború. Néhány banda feloszlott, néhány szünetel. Vannak katonaságot támogató segélykoncertek, ahol fel szokott lépni a maradék. A garage esetében még rosszabb a helyzet. A bandák vagy eltűntek vagy stílust váltottak és indie, psychedellic vagy post punk irányba mentek el. Az undergroundban a metál és a hc virágzik, a street punk, post punk és az elektronikus zenék mellett.

Két másik bandátok is volt a Pocket Monzzter elött. Mondanál róluk valamit?

Maryna: Egészen pontosan három bandánk volt. Elektronik 2009-ben indult a speedrock csapatával, a LOUD & DIRTY-vel. Aztán jött az Evil Bobblehead, amit már ketten alakítottunk 2014 novemberben. A zenekar hangzását négyéves létezése alatt folyamatosan finomítottuk, egészen a búcsúkoncertig, ami 2018 végén volt. Ezután született a Dementrix 2019 márciusban, amikor Oleh (aka Papanya) csatlakozott hozzánk, mint gitáros. A Dementrix olyan hatásokat kevert, mint psychobilly, speedrock, garage punk. Épp a debüt albumot készültünk felvenni 2022 elején, amikor jött a háború. Oleh önkéntesnek állt és decemberben elesett. Ezzel szűnt meg a zenekar. Viszont közben 2020-ban alakult egy side project, a PocketMonzzters „justforfun”. Első koncertje 2021 nyarán volt a Heat The Beat garage feszten Kijevben.

Mik a volta a korai hatások és mit hallgattok most?

Elektronik: A punk rockkal kezdődött: Exploited, Ramones, DeadKennedys, KSU, ez egy lengyel punk zenekar. Aztán jöttek a psychobilly bandák: Klingonz, Dementedare go, Calavera, Meteors, Batmoblie stb. Aztán mindent úgy szedtem fel, mint egy hógolyó: Peter Pan Speedrock, ami a kedvenc bandám, Mosnsters, Hives, Sonics. Most főleg garage punk/rockot hallgatok a 60-as évektől a máig. Például Moggers, Gruesomes, Wild Evel& The Trashbones, Billy Childish és sok más. Mind megtalálható GaragePunk#1 című Spotifyplaylistemen.

Maryna: Eklektikus zenei ízlésünk van. Például szeretjük mikor a punk rockot kombinálják ethnoval vagy contryval, ahogy a Gogol Bordello vagy a Goddamn Gallows teszi. Aztán szeretjük az olyan bulis zenéket, amilyet a Kings of Nuthin csinált. Rajongói vagyunk a szovjet idők ukrán rock and roll bandáinak, például Braty Hadiukny,Vopli Vidopliassova. Jó kis grunge is hangulatos lehet. Ha azt akarom, hogy harder, faster, akkor thrash metal, speedrock, klasszikhardcore, de olyan régivágású pop sztárokat is kedvelek, mint Madonna, Elton John meg a Beatles. Elektronik még Bob Marleyt is szereti.

Nagyon furcsa, hogy szomszédok vagyunk, de eltekintve tőletek, nem ismerek más ukrán bandát. Ismerek lettet, észtet, oroszt, grúzt, de ukránt nem. Tudnátok ajánlani párat? Punkot, metált, bármit.

Elektronik: Nem könnyű, mert az ukrán alternatív zenei szcéna nagyon széles és rengeteg jó banda van mindenféle stílusokba.Ez itt egy „unfairly” rövid lista, de kezdetnek talán elég:

Garage – DrJail and MrHype

Indie, garage – The Tea Ship, Rihter (Ріхтер)

Post punk, newwave – SadSvit, Farba Kingdom, Zagreb (Загреб)

Oldschoolpsychobilly – Pest Control, The Twilighters

RnR, psychobilly – OuterSpace, The Troubled, RudeJokes

Rockabilly – The WiseGuyz”

Surf rock – WaikikiMakaki, Amphibian Man

Art &amp; Sci-Fi Music – Kraken Landau

Swingcoreorchestra – The Hypnotunez

Street punk – Stinx, Cios, Bezlad

Hardcore – Mauser, DeathPill, Vidsich (Відсіч)

Thrash metal – ZombieAttack, Cosmic Jaguar

Ismertek magyar bandákat?

Maryna: Néhányat. Például Hellfreaks. A Gorillát, Mystery Ganget, Shadowbirdsöt, Silvershinet meg az Ati Edge-et láttuk is Kijevben Ukrabilly fesztiválon.

Kijev nagy város. Milyen volt a zenei élet a háború előtt.Underground klubok, foglalt házak? Nyugati bandák jártak arra?

Elektronik: Háború előtt igen élénk, minden ízlést és igényt kielégítő sokszínű kulturális élet volt itt, beleértve az underground szcénát is.Az Ukrabilly szervezői a nagy fesztiválok mellett sűrűn szerveztek kisebb bulikat is: Wicked Party, Atomic Snow Ball, Blaxie Rumble. A háború persze hatással van a rendezvények gyakoriságára és a zenekarok aktivitására. Néhány fesztivált, mint segélykoncertet szerveznek meg. Korábban Kijev vonzotta az ismert külföldi bandákat, alternativ sztárokat, de most annak ellenére, hogy turnéik alatt rengetegen kifejezték támogatásuk, koncertjeikritkaságszámba mennek. Említésre méltó kivétel a Tiger Lillies, akik 2023 májusban Lvovbban és Kijevben is felléptek és idén májusban is jönnek.

 

Az utolsó két minialbumot a háború alatt vettétek fel. Vannak koncertjeitek? Hogyan éltek?

Maryna: A kezdeti bezárások után 2022 második felében a bárok, klubok, kulturális intézmények újranyitottak. Az áramkorlátozások idején 2023-ban két áramszünet közé szervezték a koncerteket, ahol benzinüzemű áramfejlesztő generátorokat használtak vészhelyzet esetén. A rendezvények a háborús erőfeszítések támogatására fókuszálnak és még metróállomásokon is tartanak ilyeket. A zenészek a frontvonalba mennek játszani, erősíteni a morált.

Elektronik: Nekünk a háború elején nem volt lelkierőnk az alkotásra, de ez a letargia lassan vággyá érett: zenét csinálni s nem engedni, hogy az ellenség legyőzzön minket. Közben néhány barátunk elesett a harctéren. Környezetünkből sokan örökre elhagyták az országot. Sok zenekar feloszlott. Ezek mind rányomták bélyegük a zenénkre: sötétebb hangulatok, keményebb hangzás, komolyabb témák, ahogy legutóbbi Bad Dreams című anyagunkon is hallhatod.

2023-ban háromszor játszottunk Kijevben, és van remény, hogy május közepén is fogunk.

Maryna: Az élet Kijevben általában kényelmes. Az infrastruktúra működik, noha megszorításokkal. A rakétatámadások miatti fenyegetettség érzése állandó. Bármikor jöhet egy, szóval mindig légy „uptofate.”

Elektroniknak be kellett vonulnia?

Maryna: Nem. Sosem volt katona, nincs harci képzettsége és most elsősorban ilyenekre van szükség, meg speciális képzettséggel, gyakorlattal rendelkező emberekre, akiket a hadsereg azonnal harcba vethet. Mi ketten a hátországban hasznosítjuk magunkat.

Mi az általános vélemény Magyarországról? Azért kérdem, mert a magyar kormány kifejezetten az agresszor pártján áll. Félek ez megmérgezheti a kapcsolatot a két ország között hosszútávon, ami nagyon szomorú. Nővéremék éveket laktak Kijevben és imádtak ott élni, semmilyen konfliktusuk nem volt. Aztán barátaim az rnr666-tól a 2000-es évek elején tettek ott egy körutazást és csak a legjobbakat tapasztalták. Félek ez megváltozik a kibaszott Orbán miatt…

Elektronik: Jó hallani ezeket. Na igen, az ukránok igazán barátságos emberek. Véleményük változását felmérések nélkül nehéz megmondani, habár személyes megfigyelések és szociális média interakciók semleges hozzáállást sejtetnek, bár a két ország kapcsolata feszült. Ugyanakkor jó hír, hogy egy felmérés szerint egyre több magyar foglal állást Oroszország ellen és csökken a bizalom Orbán iránt. Továbbá az ukránok elismerik és nagyra értékelik azt segítséget, amit a magyar hatóságok és polgárok nyújtottak háború menekültjeinek.

 

Köszönjük a válaszokat Marynának és Elektroniknak, reméljük hamarosan találkozunk Budapesten egy koncert erejéig.

(RNR666)

 


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.