Ezt az interjút még 2021 márciusában kezdtem el készíteni Malevolus-al többnyire levelezés útján. Időközben persze többször találkoztunk személyesen, de ilyenkor inkább az italozáson volt a hangsúly, nem mindenféle kérdéseket kitalálni és azokra válaszolni. A munkát és a szórakozást külön kell választani, én mindig ezt mondom! Úgyhogy szépen lassan majd egy év alatt csak összejött a dolog. Nem is baj, hogy így alakult mert 2022 január 13. án megjelenik a PRINCEPS DAEMONUM új albuma a LITANIAE SATANAE

– A PRINCEPS DAEMONUM-ot is Nox-al kezdted akár az Urnát. Melyik évben is járunk, melyik volt előbb?


– Igen, ahogy az 5 évvel ezelőtti URNA interjú kapcsán felmerült a kérdés, a PRINCEPS DAEMONUM-nak is Nox volt a másik alapítója. Az év pedig 2001. Ez év diabolikus őszén pár sör mellett elkezdtünk beszélgetni és kiderült, hogy a svéd ABRUPTUM mindkettőnkre nagy benyomást tett. Ők fektették le a Black Noise stílus alapjait. Bár ők a következőként aposztrofálták „zenéjüket”: Audial Essence of Pure Black Evil. Teljesen helytálló. A Black Noise skatulyát, lényegében a black metal rajongók aggatták IT, AL és Evil zenéjére. Hiszen még az úgymond true arcok is félve közelítettek hozzá. Emlékszem a pécsi Death Trapp ‘zine egyik szerkesztője a Voli (R.I.P.) mondta nekem egy beszélgetésünkkor, hogy a Satanist Tunes demó neki túl félelmetes. Haha… Pedig az még inkább volt death metal, bár tény, hogy már az elején képesek voltak megnyitni túlvilági kapukat. Ezt én is tapasztaltam.Nos Nox és én Malevolus a sörözés/beszélgetés után egyből felvettük a Deum Nigrum Invoco c. rituálét, majd hetente alkottunk valami borzalmat. Az Urna kapcsán már említettem az RNR666-os interjúban, hogy ez a démoni horror metal formáció 2002-ben realizálódott április 22-én vettük fel A Pokol Kapujábant. Az ének azért áll sikolyokból, mert akkoriban sokat hallgattam a norvėg HELHEIM Jormundgand albumát. Meg nem akartam az amúgy teljesen egyértelmű DENIAL OF GOD párhuzamot. Talán ennyit mondanék így az elején.

– Nox-ról mondanál pár szót?


– Nox mai napig jó barátom, még, ha a zalai dombokat el is hagyta a Mecsek szépségéért. Amúgy meg zseniális zenéket komponált a PRINCEPS DAEMONUM és URNA hordáinak. Azért az valamit jelent szerintem, hogy az első demó fele Németországban talált gazdára a Tanhu Records hathatós támogatásával.Nox-nak volt egy VÉRBULCSÚ nevű one-man projektje, mely nem kicsit a norvég ILDJARN volt hatással. Meg talán pár régi magyar OI banda. Sajnos csak a War Over Hills of Zala jelent meg. Ez már sem nekem, sem a gitáros/dalszerőnek nincs meg. Nem akar valaki tőle megválni? Na ez tényleg kurva limitált volt. Talán 18 (?) kópia, de lehet még az is sok. A haveri körben talált gazdára. A haveri körben voltak fanzine szerkesztők, meg talán pár kiadó. Ez utóbbiban nem vagyok biztos.


– A PRINCEPS DAEMONUM-ot zeneileg hova sorolnád?


– Misanthropic Black Horror Noise (Az első albumot a Rotten Crows Prod. így reklámozta: Sick Nerve-racking Black Horror Noise from Hungary) 


– Én két  PRINCEPS DAEMONUM kiadványt ismerek a 2012-es CD-t és a 2015-ös split kazettát. Ez utóbbi volt a Fekete Terror legelső kiadványa?


– Hivatalosan a második Fekete Terror kiadvány, viszont a VILLAE-MUSH REX-nek az első. A VMR az én szörnyszülöttem. Ha minden jól megy a második album általam lesz kiadva. Lett volna tavaly egy amcsi kiadó, de szerintem komolytalan a pofa. Hadd ne részletezzem miért. Nem rossz arc, de nem igazán tudtam vele dűlőre jutni. Szóval a Maleficium albumot is ismered, hogy sikerült emészteni? Ha az tetszett a második jobban fog. Ezt megígérhetem.

– A holland HELL ICON-al hogy jött a split ötlete? (én azelőtt persze nem is hallottam a HELL ICON-ról, de nekem egyből nagyon bejött. Tudom nem mindenki van így ezzel. Hahahahaha!)


– Az ėnekessel csináltam interjút 2004-ben, meg beszereztem a Symphonia Corrumptor 7” EP bakelitet. Nox rendelt Mortifertől én meg elcseréltem egy death metal kislemezre. Aztán pár év elteltével megint nekiálltunk levelezni, meg cserélni. Mikor a Maleficium albumból küldtem nekik, akkor kérdeztem rá, hogy lenne-e kedvük egy közös tisztelgésnek IT (IT azaz, a 2017 februárjában meghalt Tony Särkkä, az ABRUPTUM alapítója -RNR666 szerk.)  víziói előtt.


– Ja, tényleg volt még 2 demó is. azok megjelentek bármilyen formában?


– Mint fentebb szó volt róla a Deum Nigrum Invoco kazetta 2002-es. Az Anno Princeps Daemonum ugyan 2001-es reh. demo, de 2004-ben publikáltam, miután Nox kivállt egyéb elfoglaltságai miatt.


– Nagyon tetszik a banda vizuális világa. Azért te vagy a felelős, ha jól sejtem.


-Részben igen, de két művésszel is dolgoztam/dolgozok együtt. A Hell Icon-nal közös kazetta dizánjáért ANVIL KVLT a felelős, a második albumnál, pedig a soproni Grafit és Hamu lesz segítségemre. Viszont igazad van nekem is akad pár logo és borító tervem. 


– Ha jól tudom újra aktív a  PRINCEPS DAEMONUM, sőt új anyag is várható. Erről is beszélj már kicsit bővebben!

– A PRINCEPS DAEMONUM mindig is aktív volt, de nem voltak és nem is lesznek sűrűn kiadványok. Igen Litaniae Satane címel jön a második pokol csapás az ellenséges vallások pofájába. A héten (2021 március -RNR666 szerk.) voltam Budapesten stúdióban, kurva jó érzés volt újra ott dolgozni. Még tavaly csatlakozott a Hell Icon hordája, mivel az a banda nagyon úgy néz ki, hogy földbe állt. Lényegében egy 2010-es bő egy órás rituáléjuk lett felhasználva. Az én 2 lírikám is közel 10 éves. Sőt a Mater Tenebrarum-ot 2008 nyarán írtam. A szövegét Dario Argento Inferno című klasszikusa ihlette. Ha nem láttad ezt a giallo-t feltétlenül pótold. Hogy hol jelenik meg? Egy kiadó fog csak promót kapni, de esélyesebb a saját kiadás. CD és/vagy kazetta formátum lesz. Majd kiderül. November 24-én lesz a 20 éves jubileum, addig meg kéne jelennie. Ha van kiadós ismerősöd, azért szólhatsz az érdekünkben.


– A szövegek egy része (vagy az összes?) latinul van. Ez honnan jön? Miről szólnak a  PRINCEPS DAEMONUM szövegek általában?

– Túlnyomó többségében latin, de felbukkan magyar és angol szöveg is. A FERETRUM  nevű másik kanizsai hordával közös kiadványon van az angol szöveg a latin mellett. A latin nyelv használata már a kezdetekkor eldőlt, hisz az ABRUPTUM is latinul közvetítette mondandóját. A szövegek démoni idézések, átokformulák, valamint horror történeteket elevenítenek fel onnan túlról.


– A Black Noise a Black Metalon belül is undergroundnak számít. Eleve közel 20 évvel ezelőtt hogy jutottál hozzá ezekhez a zenékhez?


– A Black Noise stílus alfája és omegája egyértelműen a svéd ABRUPTUM! Legalább is számomra biztosan, de valószínűleg a külföldi zenésztársaim nevében is nyilatkozhatok. Az ABRUPTUM imádata 1997-ben vette  kezdetét. Ekkor már kapcsolatban  voltam az AHRIMAN énekesével, Lamberttal és Őt kértem meg, hogy vegye át nekem az In Umbra Maliciae Ambulabo, InAeternum In Triumpho Tenebrarum albumot. Egyszerűen megborzongatot és elvarázsolt az a miazmás kakofónia, amely a svéd arcok zenéjéből áradt. Képesek voltak a disszonáns hangok által pokoli  szférákat megnyitni. Aztán később megismertem több ilyen hordát. Az RNR666 számára írt blacknoise összefoglalóban megemlítettem párat. Ott kimaradt a felsorolásból az UNDOR nevű banda, ami egy magyar/germán side projekt.


– A Black Noise / Ritual magyar úttörőjének tekinthetjük Tari Józsefet és az AUREA AETAS-t?

 – Én nem ismerem az Aurea Aetas-t, de az interjúkat, kritikákat olvasva lehet, hogy igazat kell adnom neked.

– Íme két demó a kecskeméti bandától >> Szárnyasság  (1993) Észak (1994)

– Tényleg, ha már ‘ritual’ a VHK volt rád bármilyen hatással?


– Attól függetlenül, hogy a Fekete Zaj fesztiválos koncertjük tetszett, nem  igazán….  

– Ugye jól sejtem én, hogy ez nem egy ilyen koncertezős műfaj? A te zenéd meg tudna szólalni egy hagyományos koncerthelyszínen, vagy nem is gondolkozol ilyesmiben?


– Jól sejted. Főleg a két album nem  koncertre való. Ha lenne is fellépés, az  maximum a korai dalokkal lenne elképzelhető. Esetleg a két split dalaival. Inkább új felvételek foglalkoztatnak, minthogy színpadra vigyem a PRINCEPS DAEMONUM-ot.


– Kösz az interjút!


– Én köszönöm a felkérést.

LITANIAE SATANAE album január második felében fog előre láthatólag kijönni a VILLAEMUSH REX második kiadványaként. Lesz limitált DIE-HARD verzió is. Akit érdekel, ide írjon: princepsdaemonum@gmail.com


OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.