A francia kapituláció (Brasillach: „Lefeküdtünk a németekkel, és valljuk be, jólesett”, de annyira, hogy az  írót ki  is végezték.)  után 1940 nyarán az angolok az istennek sem akartak békét kötni a nácikkal, pedig a Führer olyan szépen kérte őket. Hát ha nem, nem. Viszont akkor ide nekem az oroszlánfókát, partra szállunk! A hadművelet végrehajtásának első előfeltétele a brit légierő megsemmisítése volt.
 

 
Az angliai légi csata 1940. július 10. és október 31. között zajlott. A németek a brit légibázisokat és repülőtereket bombázták folyamatosan. Augusztusban egy német gép véletlenül London egyik külvárosára ürítette terhét. Válaszul a királyi légierő bombázta Berlint. A Főnök éktelen haragra gerjedt. Hagyjátok azokat átkozott reptereket, irány London! Ami nem volt a haditerv része. Ha tartják magukat az eredeti elképzeléshez az angol légierő napokon belül megsemmisül, és szeptemberben jöhetett volna a partraszállás, az Oroszlánfóka Hadművelet.
  
 

Churchill, az angliai csatát megelőző beszédének vége, hevenyészett fordításban:

“Még ha Európa nagy része, számos régi és tekintélyes állam zuhant, vagy fog belezuhanni a Gestapo és a gyűlöletes Nemzeti Szocialista uralom karmaiba, mi nem fogunk lankadni, nem fogunk elbukni. Elmegyünk a végsőkig. Harcolni fogunk Franciaországban, harcolni fogunk a tengereken és óceánokon, harcolni fogunk egyre növekvő reménnyel és erővel a levegőben, minden áron megvédjük szigetünket. Harcolni fogunk a tengerpartokon, a kikötőkben, a mezőkön és a városok utcáin, harcolni fogunk a dombok között és a hegyekben. Soha sem adjuk meg magunkat, és ha, amit egy percig sem hiszünk, a sziget, vagy annak nagy része le lenne igázva, akkor birodalmunk tengeren túli részein a brit flotta segítségével folytatjuk a harcot (…) az Új Rend minden erejével és hatalmával szemben a régi világ megmentéséig, megszabadításáig.”

 
 
Az angol miniszterelnök szavai, kicsit másképp, megzenésítve: 
 

We shall go on till the end,
We shall fight on the seas and oceans,
We shall fight with growing confidence and brave strength in the air,
We shall defend our island, whatever the cost may be.
We shall fight on the beaches,
We shall fight on the landing grounds,
We shall fight on the fields and in the streets,
We shall fight on the hills…
We shall never surrender.
 
(Némely idióták erre szoktak kart lengetni.)
 
 
 
Az Iron Maiden Aces High című dala az angliai légicsatáról szól. Koncerteken a szám bevezetőjének használják Churchill idézett szavait.
 
 
 
Látod hová fordul a világ! A Brit Birodalom egykori ékkövében, az expedíciós hadsereg helyett hódít a hevi metál.
 
 


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.