„Egy hármasság van az életemben, egy egyenlő szárú háromszög,
a Gitanes, az alkohol és a lányok.”

GAINSBOURG
PARIS 1928 LUCIEN  –  SERGE 1991 PARIS

 

Lucien Ginzburg néven 1928-ban alakult meg Párizsban, mint az orosz polgárháborúból menekült ukrán zsidó szülők gyermeke. Joszif és Olia, a ma Ukrajnában, Dnyepropetrovszk néven fellelhető Jekatyerinoszlavból költöznek át kicsit körülményesen. Apa zongorázik, anya fest és énekel. Lucien mindebben utánozza őket. Apa esténként a Pigalle lokáljaiban, nyáron Deauville kaszinóiban meg szállodáiban játszik. A kicsi Lucien festeni tanul és 8 éves korától tart a faterral esténként zongorázgatni. Scarlatti, Bach, Vivaldi, Chopin, meg itt a jazz, Cole Porter, Gershwin, Fred Adison, a rádióból Edith Piaf, Jean Gabin, Ray Ventura, Maurice Chevalier, Fernandel és a nagy kedvenc Charles Trenet hallatszik 1940. Hallatszott. Zsidó nem tarthat rádiót! Se telefont! És utcáról se telefonál! Értve vagyok? Na és nem jár étterembe, kávéházba, moziba, koncertre, uszodába, múzeumba, könyvtárba, kiállításra, és egyáltalán este 8 után nem teszi ki otthonról azt a büdös lábát! Örűjjön, hogy lakhat! Na jó, élelmet vásárolhat, de kizárólag 15 és 16 óra között mehet be üzletekbe, és ha metróznia kell – franc a pofáját! – csak, és kizárólag az utolsó kocsit használja! Ja, és a hat év feletti zsidónak a csillagviselés kö-te-le-ző! A háromszázezres francia zsidóság halálozási rátája ezekben az években elérte a 25%-ot, köszönhetően a  németekkel együttműködésre hajlamos francia lakosoknak és hivataloknak 1944. Eltávolodik a festészettől, egy cigánytól megtanul gitározni és Julien Grix néven különböző szórakozóhelyeken és bálokban játszik 1957-ig, amikor a Cha cha cha intellectuel kottája alá írja új nevét ’Serge Gainsbourg’ (Thomas Gainsborough angol festő után szabadon) és elválik felségétől. A következő évben Boris Vian, a francia szabadalmi hivatal munkatársa és trombitás fedezi fel őt számunkra, majd egy év múlva, amikor meglátta a Köpök a sírotokra című regényéből készült filmet, vér tolult az agyába, szentségelt, csapkodott, kapkodta a levegőt és 39 évesen elvitte a szíve. (1949. A regény sérti a közerkölcsöt, ezért megtiltjuk, szerzője pedig fizessen 100ezer frank büntetést!) 1958 Az első lemez, az első sláger, a ’Le Poinçonneur des Lilas’ egy metró kalauzról és az egész napi jegylyukasztásról. Na innentől kezdve 1991-ig, és néha azon is túl, ő írja a francia slágerlistát, ami ugyan kis túlzás, de jól hangzik. A mai párizsi kalauzok:

Az első filmszerep a Voulez-vous danser avec moi? – ban, Brigitte Bardot-val, Henri Vidalal, Dario Morenoval. (Vidalal az év végén szívroham végez 40 éves korában.) Ettől kezdve szinte minden évben film, játszik, ír, rendez, zenét szerez, és rengeteg lemezt készít, másoknak még többet. 1964 Bevezeti Franciaországba az elektromos gitárt. A ’Gainsbourg Confidental’ lemez – Bacsik Elekkel, a magyar cigány gitárossal – 1500 példányban kel el, ellenben a France Gallnak írt lemez 300ezerben. Lány! Natasa. És afro-karibi ritmusok: 

1965. március 20. Nápoly. France Gall megnyeri az Eurovision dalfesztivált, amit ugyan össze lehet hasonlítani a maival, de minek. 150 millióan nézik és hallgatják szerteszét, hogy Poupée de cire, poupée de son. No1. in Sweden, Norway, Denmark, Spain and Germany. Lesz neki angol „Lonley singing doll” német „Das war eine schöne party” olasz „Io si, tu no” spanyol „Karina” dán „Gitte Haenning” verziója, és a japánoknak is kell saját ebből:

Franciaországi turnéjának egyik szervezőjét halálos baleset éri, a közönség sem fogadja őt a túl jól, depresszióba zuhan és öt koncert után lemondja a többit 14 évre. Második házassága is tönkremegy, az év végén baráti segítséggel a Cité Internationale des Arts egy 23 négyzetméteres kis szobájába költözik egy zongorával. 1967 május  26.-ról 27.-re virradóra – Brigitte Bardot kérésére  – írd meg a legszebb szerelmes dalt, amit el bírsz képzelni –  megszületik: a „Harley Davidson” a „Bonnie and Clyde” és a  „Je t’aime…moi non plus”, amiket barátnőjével fel is vesznek, de az utóbbi Bardot házassága miatt 1986-ig nem jelent meg. Szakítás Bardot-val, lakásában fényképeit Marilyn Monroe-éra cseréli. Ugye, a motiváció. Ez 70-ben készült. A harmadik Sacha Distel:   

December 31.-én házat vásárol Párizs belvárosában. 1968 Jane Birkin angol színésznővel újra felveszik a ’zsötemet.’ Megjelenése után pillanatokon belül No.1 in the UK és pillanatokon belül betiltják Svédországban, Spanyolországban, Portugáliában, Brazíliában. Franciaországban a rádiók és tévék nem játszhatják, kiadója leveszi a dalt a lemezről, a BBC- ben és Olaszországban cenzúrázzák. A pápa, VI. Pál is felemeli a szavát. Kialakul a korong feketepiaca. 1969 Jane és Serge Marokkóba utazik. Az uralkodó, II. Hasszán nővére tudomást szerezve ottlétükről, meghívja őket palotájába, ahol a jelen lévő előkelőségek közkívánatára eléneklik azt. A ’Je t’aime’ egy későbbi változata: La Décadanse (1972): 

A Dirty Dolls on Kathmandu című film nepáli forgatása után 1970-ben a Cannabis című filmben játszanak (amerikai címe: The Mafia Wants Your Blood) Zenéjét Jimi Hendrixnek és Bela Bartoknak ajánlja. 1971 Főszereplésükkel forgatják a ’19 djevojaka i Mornar’ jugoszláv partizános filmet. A hegyekből győztesen visszatérve vásárol egy 1928as Rolls Royce-t. Az év közepén megszületik Charlotte Lucy. 1972 Serge Gainsbourg és Jane Birkin nem hivatalos házassági szertartása, és bál a Gare de Lyon pályaudvaron, ahonnan az ifjú pár egy szerelvényen titkos helyre távozik. 1973 Az első szívroham. 1975 Az első rendezés  ’Je t’aime moi non plus.’ 1977 A nyár slágere, a kicsit áthallásos ’My lady heroine’ 1979 Na megyek Jamaikába csinálok ott egy lemezt Sly Dunbarral, Robbie Shakespeare-rel meg a többiekkel:

 

A Marseilleses reggae verziója megosztja a francia lakosságot. 1980 14 év után újra a színpadokon!  A strassbourgi koncertet a fenyegetések miatt törölni kell, Párizsban megverik. (Két év múlva egy aukción megveszi a francia himnusz eredeti kéziratátviszont füstbombát dobnak házára.) Jane és a gyerekek (Kate és Charlotte) elköltöznek Tarzantól. 1981 Herr general Friedrich Wilhelm Ernst von Paulusnak, a sztálingrádi német hadsereg parancsnokának 21 éves unokája, Caroline von Paulus belép Serge életébe. Csak így szólítja ’Bambou’ A nagypapa, aki 1940-ben csapatai élén elfoglalta Liege-t, Lille-t és Orleanst, sajnos nem érhette meg ezt a szép románcot, inkább 1957-ben meghalt az NDK-ban. Én meg a következő lemezem a Bahamákon készítem, az is reggae lesz. 1983-ban két lemeze jelenik meg egy időben, az egyik Isabella Adjani néven, a másik – Baby Alone in Babylone – Jane Birkin néven. 1984 Ho, az adó? Az ember esze megáll. 74%ot fizetek. Hm, na itt van ez az 500 frankos, mutatom…

Miazhogy inkább adta volna oda egy hajléktannak?! Ó az ember sokmindent mond vagy tesz kicsit szalonban, na meg ’Ú tényleg, tegnap elégettem egy 500ast a tévében.’ Egy másik műsorban meg kiállított egy 100ezer frankos csekket az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek. 1985. 09. 19.  Gainsbourg live in Casino de Paris. Jegyek elővételben 140F. A helyszínen 110F. 1986 Lulu (Lucien) születése. Megírja és Bambou felénekli ’Lulu.’ Lányának Charlotte Forever címmel ír lemezt, filmet és rendez. Találkozik Whitney Houstonnal

1989 Bambou első albuma ’Made in China’ és irány a kórház, mer ha tovább iszik meg fog vakulni. A 6 órás operáció során az emésztőszervi rendellenességek specialistája eltávolítja a páciens májának kétharmad részét. A sikeres beavatkozás után örömében egy Mercedes típusú gépkocsit ajándékoz a műtétet végző főorvosnak, professeur Feketenek. És az új dal címe ’Hey man, amen!’ Ugyan, csak egy kis szíverősítő, hm, na ez egész jó! A második szívroham. 1990 Saint-Pere-sous-Vézelay, székesegyház, egy koncertsorozat előkészületei, a 927-es bakui születésű csellista „Rostropovitch, Gainsbourg és az Isten” mondja a jelen lévő Jules Roy, katolikus történész, filozófus. 1991 március 2.-án az utolsó szívroham adja vissza lelkét Teremtőjének. Catherine Deneuve búcsúztatta. A temetésre két koszorút küldött a ’Párizs dél rendőrkapitányság’ ahova rendszeresen betért…csak úgy…beszélgetni…amikor a depresszió… 3 fej káposztát is helyeztek sírjára, utalva arra, hogy Gainsbourg olykor ironikusan káposztafejnek nevezte magát. A Trikolor félárbocon.


Na és akkor ezt ide a végére 

Diszkográfia


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.