Rapcsák András (1943-2002) vásárhelyi ex-polgármester a Kossuth tér Rapcsák András utca sarkán.
  
Mesélik, hogy a Jabba tanítvány hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János, amikor először olvasta József Attila Tiszta szívvel című versét, és odáig ért, hogy harmadnapja nem eszek, se sokat  se keveset nevetni kezdett. Amikor elmondták neki, hogy ezért a versért baszták ki a költőt arról az egyetemről, ahová ő is járt, a térdét csapkodta a röhögéstől – A szegény hülye ha-ha-ha. Mikor megtudta, hogy a teljesen nincstelen költő 32 évesen a vonat elé ugrott, már szinte rázkódott a nevetéstől, a könnye is kicsordult bele. Hisz ő már két évvel túlélte, és már 22 évesen sokkal többre vitte, mint az a szerencsétlen proli.

Schmitt Pál, az áll és az ebből képzett szavak helyesírásával kapcsolatban lapunknak elmondta, noha tudja, hogy az ember két lábbal áll, de az ő magyartanára féllábú volt, és innen tudja, hogy bizony vannak kivételek.

A Magyar Tudományos Akadémia Helyesírási Bizottsága ezentúl a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik. Az új bizottság a köztársasági elnök hivatalával közösen fogja kidolgozni az Új Magyar Demokratikus Helyesírás szabályait. Az Új Magyar Demokratikus Helyesírás Bizottság első intézkedése nyomán, folyó év március 28. -ától az áll, és az ebből képzett szavak 1990. szeptember 3.-ig visszamenően egy l-el írandók. Az azóta írt iskolai dolgozatok felülbírálandók. A rendszerváltás óta megjelent könyvek bezúzásáról szó volt ugyan, de a tervet végül elvetették. 

Kompromisszum születhet repülőtér név ügyben, amennyiben az érdekelt fél elfogadja javaslatunkat: Írjuk a Ferihegy elé, hogy Liszt!  
 


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.