Néhány poszttal lejjebb, a Molotov-koktél kapcsán már megemlékeztünk az 1939. november közepe és 1940. márciusa között zajló finn-orosz háborúról.
 
 

A finnek magukra voltak utalva, kértek, de sehonnan sem kaptak segítséget. A németek és szovjetek ekkor még szövetségesek, és se az angolok, se a franciák nem törték magukat.  Csak angol, francia és svéd önkéntesek érkeztek kisebb csoportokban. Egyedül Magyarország küldött olyan szervezett egységben önkénteseket, ahogy azt a finnek kérték. A toborzási felhívásra 25 ezer fő jelentkezett. Végül az 5000 fős keretből, egy 346 katonát számláló zászlóalj érkezett meg jó nagy kerülővel, a Torino-Párizs-London-Edinburgh-Oslo-Stockholm útvonalon, mivel a III. Birodalom nem engedte átutazni területén a csoportot. Rajtuk kívül még 20 magyar érkezett egyénileg. Érkezés után egy hónapos kiképzés következett téli harcmodorból. Csak a síelést, azt volt nehéz megtanulni a „pusztai fiuknak” – ahogy egy helyi lap nevezte őket. A magyarok a háború rövidsége miatt a frontra már nem kerültek, a békekötés után határvédelmi feladatokat láttak el, majd májusban hazaindultak.  

Nemrég érdekes dokumentumok kerültek szerkesztőségünk birtokába. Finn propaganda a Téli Háborúban.  

 

Kedves szovjet katona! Mondok én neked valamit!

 
 
 
Bajtárs! Nézd csak meg ezeket a képeket! Így élnek azok a szovjet katonák, akik megadták magukat a finn csapatoknak. Először is kezelik sérüléseiket.
 
 
 
Aztán meg itt senki sem éhezik! Először bevisszük a hozzávalókat a konyhába, ahol a szakácsaink, ott azok a fehér egyenruhások, főznek belőle valami nagyon finomat.  Nézz csak a kerítést szakácsaink háta mögött, hát hasonlít egy börtönre?
 
 
 
Igazi gondtalan élet vár itt rád, tesó!  Ha meg véget ér a háború, akkor majd visszaviszünk téged, és újra találkozhatsz Másával. És amikor vodka kerül az asztalra, az élet még kellemesebbé válik.
 
 
 
A finnek minden leadott fegyverért fizetnek neked!

pisztoly: 100 rubel.
puska: 150 rubel
gyorstüzelő revolver: 400 rubel
géppuska: 1500 rubel
tank: 10 000 rubel

Minden sértetlen repülőgépért 10 000 dollárt fizetünk, és adunk mellé egy jegyet, oda ahová csak akarod.

 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.