1947. London. Megszületik David Robert Jones, aki 1966-ban a Davdi Bowie foglalkozást választja.


1973. áprilisában utazást tett a Szovjetunióban.

 
 
Japánból érkezett Habarovszkba, ahol felszállt a Transz Szibéria Expresszre. A vonaton főleg kimonót viselt, gitározott és dalaival szórakoztatta útitársait. A vagon két utaskísérőjéről, Danyaról és Nadjáról ezt írja naplójában: „Dalokat énekeltem nekik, gyakran késő este, mikor befejezték a munkát. Egy szót sem értettek angolul, így nem értették dalaimat sem. De ez nem zavarta őket, néha órákon át csak ültek széles mosollyal arcukon és hallgatták dalaim. Mindegyik végén éljeneztek és lelkesen tapsoltak. Csodálatos közönség voltak”
 
 
 
Miután elköszöntek, átmentek kupéjukba és Bowie minden egyes szavát lejegyezték, talán még dalait is lekottázták és átadták azokat a vonaton utazó magas rangú KGB tisztnek. Teszem hozzá én. Hogy mennyire naivak tudnak lenni némely nyugati utazók!
 

 
Az utazás végén Moszkvából Nyugat-Berlinbe repült, és már csak az érdekelte hogy „amilyen gyorsan csak lehetséges vegyek egy jó forró fürdőt, kapjak egy jó hajmosást, és egy gardróbot, tele finom, friss, szép ruhákkal.”

 
1937. Cardiff, Wales. Napvilágra kerül Dame Shirley Veronica Bassey.



 

1935. Tupelo, Mississippi állam, USA. Elvis Aaron Presley születése.

1956-ban a Don’t be Cruel/ Hound Dog kislemez ezen a napon ugrott az amerikai eladási listák élére, és rekord ideig, 11 héten át maradt ott. Két évvel korábban, Elvis ezen a napon sétált be egy memphis-i stúdióba és 4 dollárér felvette első két dalát, a Casual Love-t és a I’ll Never Stand in Your Way-t. 

 
1904. Vatikán. X. Pius pápa megtiltja a híveknek, hogy mélyen dekoltált ruhában jelenjenek meg a templomban, melynek eredményeképpen világszerte drasztikusan csökkent a templomlátogatási hajlandóság.
   
1896. Párizs. A híres költő, Paul Verlaine meghal. Vers helyett életének rövid foglalatja. Jómódú polgárcsalád sarja, jogot tanul, de érdeklődése az irodalom felé fordul. „1871-ben megismerkedett Arthur Rimbaud-val, s szerelmes lett belé. A két kicsapongó költő viszonya még a szabadelvű párizsi művészeket is megbotránkoztatta. Verlaine többször bántalmazta feleségét, majd elhagyta, az időközben megszületett fiával nem törődött. A két barát együtt utazgatott Belgiumban és Angliában, de kapcsolatuk egyre feszültebbé vált, a heves jelenetek mindinkább gyakoribbakká váltak. 1873 tavaszán Verlaine hirtelen Brüsszelbe utazott, pénz nélkül Londonban hagyva Rimbaud-t. Rimbaud pár nap múlva találkozott Verlaine-nel egy brüsszeli hotelban, ahol közölte vele, hogy útjaik végérvényesen szétválnak. Ekkor az elkeseredett és részeg Verlaine revolvert rántott és megsebesítette Rimbaud-t a kézfején. Verlaine-t szodómia és súlyos testi sértés vádjával két év börtönre ítélték, ahol vallásos témájú verseket kezdett írni. 1875 januárjában az immár hívő katolikus Verlaine-t kiengedték a börtönből, aki az írással is szakított Rimbaud-t felkereste Stuttgartban. Megpróbálta meggyőzni, hogy kövesse a példáját, írjon Istenről, a bűnbánatról és minden jóra fordul. A vita hamarosan verekedéssé fajult amelyben Verlaine alulmaradt. 1881-ben jelent meg vallásos verseinek gyűjteménye, Jóság címmel. 1883-ban visszatért Párizsba. Az alkohol rabjaként, nyomorban és betegen halt meg 1896-ban," 52 éves korában.
 

Óvakodj az irodalomtól!

 
 

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.