1993. Englewood, New Jersey, USA.
A híres 75 éves jazz trombitás, Dizzy Gillespie kontra hasnyálmirigy rák küzdelemben az utóbbi győzött.
 
 
 
1412. Domremy, Franciaország. A híres szent, Jeanne d’Arc születése.

A különleges történelmi helyzetben,

az angol király franciaországi birtokai révén a francia király hűbérese; igénye a francia trónra jogos; ereje és szövetségesei is vannak jogai érvényesítéséhez; Franciaországot belviszályok gyengítik; az elmebeteg VI. Károly által aláírt szerződés értelmében a trónt saját fia helyett, az angol király fia örökli; VI. Károly és V. Henrik angol uralkodó 1422-ben meghalnak; Franciaországnak 1422–1429 között nincs törvényes, megkoronázott királya; folyik a 100 éves háború
 
1429-ben Franciaország az összeomlás szélén. Ekkor jön ez a parasztlány, lelket ver az ország vezetőibe, megkoronáztatja VI. Károly fiát, a VII.-et, és maga is kardot ragad. Az események döntő fordulatot vesznek. Közben Jeanne d’Arc angol kézre kerül. Franciaország vezetői kiválthatnák, de nem teszik,  hagyják, hogy az angolok rajta töltsék ki bosszújukat. Veszélyes ez a nő. Hatalma van az emberek felett. Akár ellenünk is fordulhat. Tulajdonképp kicsoda ő? Egy paraszt. Legyen belőle Franciaország mártírja, a nép annál jobban fogja gyűlölni az angolokat.
 
 
 
A dán, Carl Theodor Dreyer, La Passion de Jeanne d’Arc című, 1928-as csodálatos néma filmjéből lett összevágva ez a klip. Az egész film, persze rászletekben, fent van a youtubeon, ha érdekel.
 
 
Na és továbbra is szerzőket keresünk!
 
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.