Csank Laci az elmúlt egyhónapban kétszer is színpadra állt egyedül, egy szál akusztikus gitárral, meg néhány feldolgozás számmal. A második alkalommal állítólag már kevésbé volt hamis, mint elsőre. Az első alkalommal azonban többen videózták és a hang is rögzült: ebből vágtunk össze egy elsőkoncertfilmet és közben megbeszéltük, hogy felteszek majd neki pár kérdést, aztán az egészet, mármint az elkészült filmet, meg a kérdéseimre adott válaszait majd felbasszuk ide, az RNR-re.
Íme.

Oké, hogy ez volt az első Csank László koncert, de amúgy kb hányadjára álltál most színpadon és hanyadik zenei formációd ez a self-titled?
oi! üdvözlöm a kedves nézőket! ha minden zenei, zenekari formáció(m) beleszámít, akkor szerintem ez volt körülbelül a 147. fellépésem. Egyszálbélgitárosként viszont csak az első (vagy a második), ha nem vesszük a nagykamasz-korombéli „tábortüzes” baszásokat (kispál, csehbereményi, urh, badadada, tudósok, ..). Ez most körülbelül a 13. (juj!) típusú zenei formációm 20 éven belül (kisebb-nagyobb intenzitásokkal itt járt mátyás király: szuicid gombócok, diszkrét félhomály, jolana, francis begbie, francia bejgli, románia, boob of a man aka waffen bisex, halálorgazmus, hannah and the sterni boys [ezt Berlinben toltuk pl Kicsi Sebővel], polhodi, csanxalay, duplaeu, és most a szóló).

Mostantól akkor ez lesz? Saját néven, egyszáll akusztikus gitárral a kezedben, a számok közt sztorizgatva fogsz koncerteket adni?
Figy, honnan a sárgából tudjam?! Illetve ez lesz, de kitudjameddig. Gondolom fejlodni meg pörögni fog par honapig, aztán meg meglátjuk. Mú.

Az első koncert közben is hallható, ahogy beüvölti valaki, hogy „saját számot!”, de te maradtál a feldolgozásoknál. Tervezel saját számot írni Csank Lászlónak?
Nem tervezem, de kéne. Eddig csak zenét írtam magamtól, vagy valaki mással gagyi dalszövegeket. Néha hallok haveroktól, barátoktól nagyon jó családtörténeti sztorikat a durva félmúltból, lehet azokkal kéne kezdeni valamit. De a biztonság kedvéért küldjétek a frigyládát dalszövegekkel megtöltve: laszlocsankgmail . Kössz! :*

Tényleg, amúgy írtál már valaha saját számot? Van mondjuk egy olyan Románia szám amire úgy emlékszik mindenki, hogy na azt te írtad?
Vannak olyan dalok vagy számok, amiknek egyedül írtam a zenéjét, és vannak olyanok amiket többesben írtunk. Igen, a legtöbb akkordot/riffet/ötletet/szólót ide szállítottam: románia, szuicid gombócok, halálorgazmus, sterniboys. Hogy teljesen őszinte legyek, szerintem jövőhéten rakom össze az első olyan számomat, hogy saját szöveg egyedül és saját „zene” egyedül: kamaszkoromban mindösszesen egy darab „verset” írtam, és tegnap bevillant, hogy alárakok valami minimalista melankolikus etűdöt. Sajna csak ez van. Drukkoljatok!

Habár sokat pofázol a számok között, de hátha elfelejtettél valamit ott és akkor, szóval: részletezhenéd, hogy a koncertfilmben elhangzó dalokhoz milyen viszony fűz téged.
Hmm.
Első szám: EKV: Csak pár évünk maradt… : Egy SarkadiZsolt cikk vezetett rá… Amúgy meg vonz a későjugó altpopzenei kultúra, meg a hozzá tartozó szétbaszott történelem, illetve „imádom” Boszniát. Plusz az eredeti trekkben jók az akkordok, és tök jól sikerült sztem áthangszerelnem. Azon kevés számok egyike, amit relatíve kevés hamis hanggal adok elő. Hurrá! Legalább 2 emberről tudom, hogy „miattam” ismerte meg es szerette meg eme számot, ugyhogy az utazás mégis megérte.

Második: Az egyesült nép… : Egyrészt kurvajó trekk, másrészt nem árt érzékenyíteni a közönséget, hogy mi a jövő és hogy mit kéne tennünk. (Tegnapelőtt már jobban ment az előadása.)

Harmadik: Kábé mint az előző. Nem árt Lengyelországgal és a lengyel példákkal foglalkozni. Például hasamraütök és 1980 nyara alapján letrehozni egy olyan alulról szerveződő, tömegbázisra épülő többmilliós szexervezetet, ami nagyságával vagy sztrájkkal kikényszeríti hogy a hatalom szóbaálljon vele, engedjen neki stb. Ahogy azt a fiatal dr. Orbán Viktor 1990-ben Adam Michnikről megírta (tényleg!). Bár az is lehet hogy a nerben inkább egy Szrgya Popovics-féle „milosevicsdöntő” metódusra van szükség, vagy pár Saul Alinskyra. Találjuk ki együtt!

Negyedik: Bikini: Részegen… Van pár arc, aki utálja az „eredetit”, de a csankfélét szereti, nekik játszom hát. (Kár hogy az elso fellépésen kicsit hamisan sikerült ez is.)
Puff.

Mikor lesz legközelebb koncerted?
Kövi konci: egyrészt nem lehet tudni, mert múlt csütörtökön is váratlanul kellett beugranom a Kampec Dolores helyett (ez lett így a második koncim, amugy sokkal tisztábban és gyakorlottabban énekeltem meg jáccottam mint először, „ez van”) , nade hogy megpróbáljak a kérdésre normálisan válaszolni: az Űrtyúk Fesztivált nyitom meg veletek 2024. február 9-én pénteken 19 órakor a HáromHollóban, s utánam lesz még harminc órán belül Kábelok, Kronó, Pluto, GecóFa, halálorgazmus, Újzenekar, és még sokan mások. Ott tali! Kösz az rnr666-nak az intit meg a vidit, viva Lavór!


OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.