Létrák interjú
 
 
A történet Budapesten játszódik különböző lakásokban. A halál faszán, Óbudán a Bécsi úton kezdődött. – Hát igen, elég nehezen jöttek ki oda a srácok, ami főleg akkor okozott gondot, ha én voltam annyira kész, hogy nem is tudtam játszani – mondja 

1.

Csati (ütőhangszerek, ének) – 2004 környékén gondoltam, hogy kéne valamit csinálnom, mer már jó régóta nem zenéltem. Vagy 8 éve. S gondoltam csinálok valami egyszemélyes zajprojektet, mert akkoriban kezdett nagyon nagy népszerűtlenségnek örvendeni ez a műfaj. S nekiláttam Zolcsi számítógépén, aki a lakótársam volt, teljesen elviselhetetlen darabokat írni. Akiknek megmutattam, azok azt mondták, hogy egyetlen ember van, aki ezeket végig tudja hallgatni, én. Már egy-két hónapja csináltam, és á teljesen reménytelen, semmilyen normális név nem fog az eszembe jutni, amikor egy teljesen kész éjszaka után, majdnem ájult állapotban lefeküdtem, és akkor megjelent előttem ez a szó: létrák. És akkor úgy gondoltam, hogy ezeknek a dolgoknak valami szám jelleget kellene ölteni, de rájöttem, hogy egyedül nem fogom tudni csinálni. Ekkor kértem meg Attilát, hogy segítsen.
Attila (basszusgitár) – Először még csak arról volt szó, hogy én kezeljem a Zolcsi gépét, de mellette gitároztam is.
– És akkor én nyugodtan énekelhettem a szövegeimet, mert előfordult, hogy koncert közben összezavarodtam a gépkezelés-éneklésben.  A Zolcsit is kapacitáltam, hogy álljon be, de nem, de mondta, hogy ajánl egy embert, aki ugyanott dolgozik a Westendben, ahol akkor mi, és így lett a harmadik tag Gábor, aki már másnap mutatott szövegeket. Ő mindenféle eszközökön dobolt.
Gábor: – Az első szöveg, A kíváncsiak indította el a zenekart a zenévé válás útján, mert nem lehetett zajra rárakni, mert meg volt a ritmusa.

 
 


2.

– Miért pont téged kért meg Csati?
– (Attila) Hát ez egy nagyon régi történet. Csatit középiskola óta ismerem. Együtt kezdtük a pékséget, az élelmiszeripari szakközép sütőipari szakát. 
– (Csati) Mely Pesti Barnabásról a 6. kerületi partizánvezérről lett elnevezve.
– (A) Egy osztályba jártunk, aztán engem kirúgtak, aztán egy év múlva visszavettek, közben ő megbukott, így megint egy osztályba jártunk
– Mér lesz valaki pék?
– Mer csak ide vettek fel
– Mi akartál lenni? Volt valami elképzelésed, vagy fogalmat sem volt arról, hogy mi a faszt kellene kezdeni ebben a kibaszott kurva életben?
– Pontosan ez. Halványlila gőzöm sem volt, mit kéne kezdeni, viszont az iskolai eredményeim predesztinálták, hogy én pék leszek.
– (Cs) Velem is hasonló a helyzet. Én megpróbáltam előtte a vendéglátóiparit, de akkor oda protekció nélkül lehetetlen volt bejutni.
– (A) Viszont a középiskolában már elkezdtünk zenélni. Először egy Atomokrabontás nevű zenekarban, amit indusztriális noisecore-ként határoztunk meg.
– Zenei előtanulmányokat hol folytattatok?
– Sehol. A kocsmában. Az első két hangszer, amit a kezembe vettem egy ütvefúró és egy gyorsvágó, azaz flex volt. A következő hangszerem egy basszusgitár volt, egy Jolana. Kölcsönadtam egy barátomnak, nem adta vissza, adott helyette 2 gramm szpídet, de ezt hagyjuk. És ha már van basszusgitár, akkor legyen a Regősök zenekar. (Amin a hírlapíró értetlenkedik. Hogy függ össze?) Ilyen Sonic Youth stílusban mentek a dolgok. Játszunk valami zenét, ami szétesik, azt megint összeáll, ilyen folkos beütésekkel.
– Te milyen hangszeren játszottál?
– (Cs) Gitár meg ének.
– Te se tanultál zenét sehol?
– De én tanultam gyerekkoromban. Szolfézs, zongora. Gitározni autodidakta. Énekelni nem. Ugye a hangom az később fejlődött ki, akkor még nem mertem volna olyat csinálni, hogy ének, bár felvételiztem a rádió gyerekkórusába. De abbahagytam az egészet, és 14 éves koromig nem láttam semmilyen hangszert. Akkor lett egy gitárom, egy NDK.
– (A) Csati kezdett el basszusgitározni tanítani.
– Megmutattam három hangot, hogy ezeket kéne lefogni.
– (A) Én nem teljesen végeztem el a szakközepet, a szóbeli érettségire már nem mentem el. Elkezdtem egy Devils Motor Club nevű csapatban motorozni. És ezt sokkal komolyabbnak gondoltam, mint hogy az ember egy érettségit letesz.
– Milyen motorod van, vagy volt?
– Akkor egy Hondám volt, egy CB650-es. Picit hosszított teleszkóppal, amitől chopperes jelleget kapott. Közben a Regősök elkezdett átalakulni. Ekkor már egy TDC nevű punkformációban játszottam, amit csak azért csináltunk, hogy csináljunk valami mást is. Ekkor az együttzenélés egy kicsit elment másirányba. Vettem egy öthúros basszusgitárt, s lett egy 10 éves ugrás.



 
 
3.

– (Attila) Kellett jó 10 év, hogy emberileg összeszedjük magunkat.
– Hogy kell azt érteni, hogy emberileg összeszedni magatokat?
– Például végigcsinálni egy rehabot.
– Beutaltak?
– Nem utalt be senki. De azért én elmentem, mert nem teljesen úgy sikerültek a dolgaim.
– Sok híres zenész megjárta.
– De nem mindenkinek sikerült.
– Hogy telt egy napod?
– Mi tudom én már.
– Nem emlékszel? Ennyire jó volt?
– Egyébként nem volt rossz.
– Bent zenéltél?
– Igen. És vittem magammal a basszusgitáromat.
– Hagyták, hogy kiteljesedj.
– Igen.  És ezután jött a Létrák formáció. Ez a hármas. Először az volt, hogy csak a gépet kezeljem, utána meg Ha már van egy basszusgitárod, akkor játsszál is rajta valamit, egy–egy hangot ide. Hm egész jó. Játsszál még két hangot oda! Ez már olyan 2004-05 körül volt. Ezután jöttek azok a dolgok, hogy elkezdtünk mindenféle zenéket hallgatni, egymásnak adogatni.
– Na ki milyen zenéket szeretett? Te miket szerettél, mint motoros rocker?
– Nem véletlen hogy a mai napig játsszuk a Born To Be Wild-ot. Meg a Black Sabbath is innen jött, a Deep Purple, meg mindenféle bluesok meg jazz zenék.
– (Csati) Én nagyon szerettem akkoriban a King Crimsont. Nagyon sokat tanultam belőle, akkor volt egy gitárom, amin naponta 4-5 órákat gyakoroltam szoborként állva a szoba közepén.


 
 

4.

– Miért váltál ki a zenekarból?
– (Gábor) Elég csúnyán összevesztünk Csatival. Egy idő után kezdett kialakulni, a két dudás egy csárdában. Nekem is megvoltak a saját elképzeléseim, meg neki is, amik ütköztek egymással.
– És te most zenélsz valahol?
– Igen. Elmentem egy Létrák koncertre és utána megkérdeztem Attilát, hogy ha van kedve, akkor csináljunk együttest. Ez lett az MKB.
– Az mi?
– Mindenki kapja be!, de mindegy.
– Miben különbözik a Létráktól?
– Nyugodtabb. 



 
 
5.
 
– (Attila) Amikor abbahagytuk a hármas Létrákat megpróbáltuk ugyanazt ketten csinálni. Ekkor adódott egy fellépési lehetőség a komáromi várban. Kitaláltam, hogy primitívesítsük az egészet, hogy akkor mi ketten megcsináljuk, hogyan oldja meg a két ember a három dolgát,
– (Csati) Én meg fémeken zajongtam. 
– (Gábor) És akkor alakult ki ez a fémérzés?
– (A) Akkor. Ehhez a komáromi koncerthez, ami nem lett végül is. Viszont az ötlet megmaradt, és jött az, hogy lépjünk fel Létrák néven. Mert a nevet is meg akartuk változtatni a stílusváltás okán.
– Én még arra is emlékszem, hogy az volt az elképzelés, hogy nem lett volna számítógép, ami azóta is van, hanem csak az, amit ki tudunk hozni ketten basszusgitárból, meg fémekből.
– Sőt még az is volt, hogy te elmész valahova, mit tudom én, málnát szedni Dániába.
– Ja igen Dánia.
– hogy bizonyos dolgokat csak úgy játszok a basszuson, bizonyos dolgokat meg torzítva.
– És a Dániából se lett semmi, mert kiderült, hogy egy nagy szar átverés.
– Viszont kiderült, hogy a dolog eredményesen működik, mert mi kicsit túlbonyolítottuk azt a hármas Létrákat. Túl sokat akartunk átadni, de ahhoz azért nem vagyunk elég képzett zenészek.


 
6.
 
A szövegeket a hármas Létrákban Gábor, Csati, volt barátnője, Szora, meg Zolcsi írták. A duóban Csati Szora 2,5 szövegét leszámítva sajátjait énekli, és a zenéket is főleg ő szerzi, de azért Attila is ír. Olyan 80-20% az arány. 
–    (Attila) Igen, de amit én hozok, azok inkább a feldolgozások. Inkább én vagyok a zenész, aki lejásza, amit a másik megír. Én vagyok a szakmunkás a zenekarban, ami nekem teljesen jó.
–    És a másik zenekarodban?
–    Ott már 40-50% az, aminek a basszusalapját legalább én írtam.
–    (Csati) Meg ő technikai személyzet. Minden háttértechnikát ő kezel.
–    Mer milyen jó, hogy szól a laptop, de azt egy koncerten mi nem hallottuk. Hát kitaláltuk, hogy koncerten sztereó trackben játsszuk a számokat, azt hiszem a bal oldalt hallja a közönség, a jobb oldalt halljuk mi, és arra játszunk. Ez egyébként nagyon sokat számított, mert azóta vagyunk képesek arra, hogy nagyon pontosan játszunk.
–    És akkor is viszonylag pontos és élvezhető, ha még épp beszámítható állapotban vagyok.
–    És ennek a technikai feltételeit folyamatosan fejlesztgetjük, egyszerűsítjük. Emiatt tudunk egy viszonylag élvezhető minőséget produkálni koncerten. És ez nem pénzről szól, hanem kreativitásról.

 
 
7.

(Csati) – A Létrák előtti 8 évben a Regősöknek voltak a különféle metamorfózisai a punk rock, zaj rockból a noise performansz szerűségig, Csányival meg Vécsyékkel (Korai Örömösök), ami már a végén kicsit emlékeztetett a Létrákra, mert doboltam és énekeltem, illetve ordítottam, ahogy a torkomon kifért. Na jó hagyjuk, azért minden egyes zenekaromat nem említem meg.
–    Dehogynem. Légy szíves felsorolni!
–    Az első punk zenekarom a Nem’Art volt 1989-90-ben.
–    Ilyen szar nevet hogy lehet kitalálni?
–    Nem én voltam. De ebben benne volt Ludányi (ma Homeless Millionaires) meg Vadon János televíziós személyiség is. Itt egy darabig gitároztam, aztán én lettem a dobos, mert dobost sehogy nem tudtunk találni. Szóval ott is az ütőhangszereknél kötöttem ki, úgy látszik erre vagyok ítélve, hogy mindig verjek valamit, ha mást nem a farkam. Csináltunk is egy demót. Nemrég előszedtem, és fel is dolgoztam róla egy-két számot. Egy ilyenből lett a Csubakka, ami egy Nem’Art szám alapjára épül. Az Óvantagban meg a Sem a szerelmet ilyen, ami egy Nem’Art témára rátett Közért szöveg, ami egy másik korábbi zenekarom volt. A Létrák zenéje annyit változott hogy eleinte voltak ilyen kiállós részek, lassabb indusztriális tekerések.
– Az mi? Hogy kell indusztriálisan tekerni?
– Kaparásztam ilyen vasakat a körmeimmel, sites/default/files/audio/Hang000_converted-2.mp3

És ezek kihaltak belőle. Most már annyira nyers lett. Hogy tak-tak-tak megy egy szám, vége és jön a következő, mondhatni, hogy letisztult. De a fene tudja, most hogy megnéztem a régi DVD-t egy kicsit sajnálom, hogy olyan részek már nincsenek benne. Volt számomra értelme. Próbáltam pótolgatni, írtunk néhány lassabb számot, de azok az újabb repertoárba nehezen illeszthetők. A közönség úgyis végigdumálja őket, mert csak azt várja, hogy mikor jön a csapkodás.

 
>

 
 
8.

– Van most ez az Óvantag dolog.
– (Csati) Tavaly november-decemberben sokat beszélgettem Raptorral (Gebel Balkar), aki már 19 éves, 20 lesz lassan, 20 éves. Elküldtük neki, a Nemcsak a 20 éveseké a világot Latabár Kálmán előadásában. Szóval tavaly év végén kezdtünk el levelezni arról, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy-két számot, ő főleg Büdösök feldolgozásokra gondolt. Én benne voltam, akkoriban amúgy is egy kicsit lenn voltam lelkileg. Mindennap bebasztam, úgyhogy cseppet sem zavartak az ötletei. Elkezdtük és idén év elején jött az, hogy legyen valami formája az egésznek, jöjjünk össze, legyenek próbák, és felvettük
Koppányt, aki a nagyközönség számára egy animátor, aki a Csermanek a videóklipjeit készítette, de amúgy kitűnően zenél. Gitározni, basszusgitározni, billentyűzni, sőt énekelni is tud, de azt nem annyira szeret. Ő a basszusgitáros, én éneklek, gitározok, Rapi meg billentyű, ének, és vannak ilyen dobgép alapok.
– Létrák hanghordozók?
– (Cs) DVD-nk van 2010-ről. Illetve a
www.letrak.uw.hu oldalon fent  vannak legutolsó stúdiófelvételeink. De most már ideje lenne.
– 10 másodpercetek van, hogy mondjatok még valamit.
– (Attila) Na végül is ez a Létrák zenekar és legközelebb

 

 
 
 
 
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , ,

Régebbi hozzászólások / Older Comments (2)

[…] a Müsziben lép fel az avantgárd noise-punkban utazó szerb Bag of Dicks, amit a hazai Létrák és a Norms vezet majd fel f11 órai […]

Noise-punk est a Müsziben | hangzorro.hu megemlítette / mentioned (2013 okt 26. 12:03)

[…] bulira, ahol fellép még a Norms és a Létrák is, ITT lehet becsekkolni. További Bag Of Dicks számokat pedig erre fele lehet […]

Egy zsák fuzzzz: Bag Of Dicks | urbanplayer.hu megemlítette / mentioned (2013 okt 31. 17:03)

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.