Screen Shot 2016-04-30 at 11.49.48 AM

Hogy még soha senki nem hallotta az Usurper Slug nevét, azt több mint nemvéletlen, a skacok, Jan, Szifon és Schlek, ugyanis hosszas gondolkodás után szülték meg, hogy valamit rá tudjunk írni a plakátra. Lavor meg is kérdezte egyből Jackie Robinson-t, a perfekt angolnyelv szakértőnket, hogy „ez meg mi?”, az angolos meg rávágta, hogy Bitorló Meztelencsiga. Úgyhogy ezért az a főképe ennek az interjunak ami: képzeljétek oda a szóbuborékba a hiányzó U és R betűt és szépen olvassátok el a banda első interjúját, aztán meg gyertek el MÁJUS 14-ÉN a formáció első koncertjére! A posztunk képeinek összeválogatását, Vadász S. Tamás kollegánkra bíztuk, amely képeken a zenekartagokat rejtettük el meztelencsigák társaságában!

RNR666: Először is hogy találkoztatok, hogy jött össze a banda?

Jan: Koncerten sokszor találkoztam Schlekivel, beszélgettünk, buliztunk. Atival játszom 2008-óta, volt néhány elég hosszú szünet a dobos miatt. Februártol kerestük új dobos, végre volt egy kis idő Schlekinek, carpe diem.

Szifon: Jan és a The Crooked egykori dobosa, Vili együtt zenéltek a Burning Vampires nevű rockabilly-psychobilly formációban. Én magam is játszom egy psychobilly zenekarban a Voodoo Allen-ben, tán közös koncertünk is volt, a magyar psychobilly színtér amúgy is meglehetősen szűk, innen az ismerettség (Vili egy rövid ideig dobolt a Voodoo Allen-ben is). Amikor feloszlott a Burning Vampires, Jan és Vili megkerestek, így alakult meg a The Crooked. Vilit azonban pár év múlva munkája külföldre szólította, így egy újabb dobos – Zoli – közreműködésével a banda a Sludge Bucket nevet vette fel, majd az újabb dobos elmaradásával Schleki ült a dobok mögé. Erre a bulira Jan az Usurper Slug nevet találta ki, azután majd meglátjuk…

Schlek: Jant először a Burning Vampires-ben láttam meg 2008 nyarán egy pest megyei rock and roll dizájn feszten, amikor is a kiváló finn Francine előtt tolták a nyersebb és vadabb rockabillyt. Szifont a Voodoo Allen-ből ismertem 2006-7 óta. Vele aztán a Yellow Spots-ban együttműködtünk pár évig 2008-tól, majd Iván psycho kollégájával rádumáltak 2010 elején, hogy csatlakozzak a Voodoo Allen-be. Mindeközben a Burning Vampires feloszlott, és 2009-ben Jan és Szifon megcsinálták a Crooked-ot. Az elejétől fogva nagy kedvenc ‘billy bandámmá váltak, mert annyira jó aránnyal vegyítették a zúzósabb és surf-ös számokat, ami egyedülálló volt itthon. Több koncertet is szerveztem nekik. Nem mellesleg egymás mellett volt egy ideig a próbatermünk, és párszor közös italozásba csaptak át a párhuzamos esti gyakorlások, Jan mozifilmes narrátoros beszólásokkal mélyítette a barátságunkat. Aztán a Crooked-nak sajna vége lett 2013-ban, mert a dobosuk elszerződött Ausztriába foglalatoskodni, és már akkor nagy késztetést éreztem, hogy belépjek hozzájuk, de akkori 3-4 másik zenekarom mellett nem mertem bevállalni. Aztán beindult a Sludge Bucket, mi szintén lenyűgözött, az addigi vonalra rádobtak még pár lapát swing-es blues-os témát, meg egy kicsit tán visszavettek a metálból, amit én nem bántam. Aztán most télen a Sludge Bucket dobosa elszállt, és épp mentünk Szifonnal egy Voodoo Allen zenekari megbeszélésre, mikor kérdezte, hogy nem tudok-e dobost. Rávágtam, de, „én”. V​olt akkor ​is 5 egyéb bandám, ​de ​nem bírtam ki, hogy ne próbá​ljam ki a ​velükvaló​ muzsikálást végre​. Stílusgyakorlatnak is kiváló, mert a többi zenekaromtól eltérően, sokkal improvizatívabban rakódnak össze a számok (legalábbis látszatra) és több szokatlan,​ nekem új elem is van benne.

Screen Shot 2016-04-30 at 12.08.11 PM

RNR666: Volt pár dobosotok. Mi a gond a dobosokkal?

Jan: Hát, szar, vagy is az élet, történik. Munka, család, fontosabb dolgok

Szifon: Tulajdonképpen semmi azon kívül, hogy jó dobost nehéz találni, kevés van belőlük.

Schlek: Meglátásom szerint azért nehéz ügy dobost találni​ ebbe a zenekarba​, mert egyrészt ide nem elég egy sima minimál dobsimogatás, hanem a jazzesebb témáktól kezdve a blues-on át a keményen odabaszásig mindent jól kell küldeni​.​ Ráadásul dobos berkekben pont nem ez a fajta ​vegyes ​dobolás irányzat ma a legnépszerűbb​. Szóval ​akinek menne is mindez, ​az vagy pénzért jönne vagy szerelemből. Előbbire nem lehet alapozni, utóbbi szerencsére nálam ​megvan​. Egyedül azt kértem, a stoneres/metalos témákkal vegyünk vissza, azokat annyira nem érzem. Vilike ​mondjuk ​nagyon állatul nyomta brutál kétlábdobolást, ​de én​ arra​ képtelen vagyok (egyelőre).

Screen Shot 2016-04-30 at 12.18.12 PM

RNR666: Jan! Te hova valósi vagy amúgy? Mióta élsz itt? Miért éppen Magyarország és hogy tetszik itt?

Jan: Holland vagyok, egy nagyon kis faluba születtem az éjszaki részen (Groningen). Október 2002-en ide költöztem Magyar feleségemmel, és nagyon jól érzem itt lenni. Elég nagy a kontraszt egy kis falu és egy nagy város között, de szeretem ezt a várost, ez az országot.Csak nagyon nehéz a nyelv.

RNR666: Mi az amit szeretsz Budapesten és mi az amit annyira nem nagyon?

Jan: Nagyon szép a város, a ligetek, a sárga utcai fény,a széles járdák. Csak az bajom hogy ez a város néha nem 2m plusz embereknek való. A földalatti vagy a régi villamosok elég kényelmetlen.

RNR666: Hollandiában volt már zenekarod?

Jan: Volt, de nagyon kezdő amatör , ja meg szar is. Itt kezdett az egész zenelés a Burning Vampires-al, az első rendes zenekarom.

RNR666: Jan! Emlékszel arra a pillanatra amikor rádöbbentél -Basszameg tudok úgy énekelni mint Lemmy!

Jan: Nem szoktam énekelni, mert nem tudok. De szépen lassan kezdtem vokálozni. Aztán egyszer kicsit hülyéskedtünk terembe, na jó, játszunk az „Ace of Spades”t.

RNR666: Jó sok minden kavarog a zenétekben, gondolom így hárman sok féle zenét szerettek. De, mégis mi a közös pont?

Jan: Hát, a közös pont közünk azt hogy a rockabilly-alap ( Nagybőgő, dob, gitár) a király. Szeretünk ilyen szép szwinges, laza jazzy hangok, walking bass-el stb, de odabaszni is. A kontraszt, a dinamika nagyon szeretem zenébe. Irok számokat amit én szeretném meghallgatni.

Szifon: A psychobilly mindenképp, és talán kisebb mértékben a surf.

Schlek: Psychobilly, surf, blues, swing, sőt a Motörhead féle darálás. Egyik nagy közös kedvenc pl. az amcsiReverend Horton Heat, hát az mindhármunk szerint kurva jó.

Slug_bw

RNR666: Mik a fő hatások és mit hallgattok mostanában?

Jan: Reverend Horton Heat, Motörhead, Rammstein, Lana del Rey, Calexico, Type-O Negative, Mike Patton, Tool, régi blues, surf, Elektronikus zene is nagyon szeretem, Aphex Twin, Prodigy, bármit.

RNR666: Amit játszatok nekem sokszor az amcsi Farmageddon Records dolgait juttatja eszembe. Ismeritek? Kurvajók!

Jan: Még nem , de igazándiból nem is keresek új zenét. Nincs időm rá és már van olyan sok zene amit nagyon szeretem. De majd megnézem, kösz!

Schlek: Muszáj lesz megvizsgálni!​

RNR666: Miről szólnak a dalok?

Jan: A legújabb saját szám, a „Glamour Model”, elég cinikus. Olyan sok tehetségtelen instragram-celebek vannak aki lófaszt se csinálnak vagy tudnak, vagy legalább ugy tünik, de mindenki tudni kell hogy milyen fasza meg luxus az élete. Nem megérdemlik a figyelmet meg a reflektorfényt. Faszkivan.

Schlek: Még nem tanulmányoztam a szövegeinket, miket tudtom szerint Jan írt, de dobolás alatt a következő képek szoktak felvillanni lelki szemeim előtt: leprás strip tease táncosok, út széli szakadt motelek, megvadult autóvezetők, kb. mintha valamelyik Tarantino filmben, vagy Frank Miller Sin City világában érezném magam.

(Talán hihetetlen, de a képen…
3332055
…pontosabban, ezen a cuki kis psycho-gruppin
is elrejtetettem egy kibaszott meztelencsigát! – Vadász S. T.)

RNR666: Jan! Mutattak már neked a többiek jó magyar zenéket? Mittudomén 80 -as magyar punkokat, VHK-t, régi Bikini-t?

Szifon: Hát, bevallom még nem, mea culpa, de tudtommal a VHK-t pl. kifejezetten kedveli.

Jan: Imádom a Magyar zenét. VHK, Leander Rising, Prosectura, Quimby, Superbutt. Nagy különbség Hollandiával, itt él az élőzene, és anyanyelven írnak szöveget.

Schlek: Ha jól emlékszem​, e​gy konyhapartin nálam ’88-as Csoportot bömböltetünk, de ​​ muszáj lenne még Jannak feltárni, amiket mondtál, meg mondjuk Modells-t, CPg-t, Qss-t, Pink Panthers-t, Agydaganatot, Boldog Időt…

RNR666: Szifon! Azon gondolkodtam el, hogy játszottál te valaha bandában basszusgitáron?

Szifon: A Voodoo Allen-ben régebben (és alkalmilag mostanság ma is) volt néhány basszusgitáros szám, az említett Mutemen-ben pedig kizárólag basszgitáron játszottam.

RNR666: Schleki! Azt tudod, hogy ez az egész RNR666 koncertszervezés végül is egy Columbo Kutyái / Spatzen Jódler bulival indult 11 éve? Ezzel itt:

spatzenjodler

Schlek: De fasza! Ez büszkeséggel tölt el, basszus, mert nagyon király az egész szervezkedés, amit véghez visztek azóta is, le a kalappal!
Amúgy emlékszem arra a bulira, a Bem moziban volt​​ , 50-60-an lehettünk, folyt minden és mindenki. Barangó épp kellően volt részeg, még tudott játszani és sziporkázta a verseit is. S ha jól rémlik, az is volt, hogy a Spatzenék elég későn értek oda, mert Tufa ​egy egyirányú utcából igen nehezen tudott csak kitolatni, amit végig néztek a zsaruk, és meg kellett tárgyalnia velük a dolgot… Szóval nagy buli volt!

RNR666: Volt késés valamiért, de ez a „kitolatós affér” erre a bulira egy évvel történt egy Spatzen Jódler buli után (Tufa 30. születésnapján). Sanyi király volt a sofőr, de tolatni nem tudott, így a totálrészeg Tufa bradör állt ki a parkolóhelyről (kb. 10 méter) helyette. A zsekák egyből ott voltak, be is vitték Tufát faszául, a kis színes spatzenes zakójában, művirággal a gomblyukban és egy jó gramm fűvel a zakózsebben. Hhahahaha! Másnap reggel engedték ki.

RNR666: Szifon, Schleki! Írjátok mán össze hány zenekarban zenéltek/zenéltetek! Csak, hogy legyen együtt.

Szifon: Első zenekarom a Voodoo Allen még 91-ben alakult, afféle gimnáziumi zenekarnak indult, de igazából csak olyan kb. tíz éve aktív. Játszottam egy Mutemen nevű formációban is, még a 90-es években, ebben basszusgitároztam, egy SKA zenekarban, de innen hamarosan kirúgtak, a Los Tiki Torpedoes nevet viselő szintén psychobilly zenekarban, a Yellow Spots-ban pár évig, majd a mai napig a Guttig Revue-ben. Ezeken kívül volt a fent említett The Crooked, Sludge Bucket és most a Usuper Slug, de ezek ugyebár nem függetlenek egymástól. Játszottam még egy pár alkalmi formációban is, mint pl. a Barangó Big Band, ezek közül egyiknek másiknak azonban a nevére sem emlékszem.

Schlek: Uhh, te akartad! Remélem, nem hagyok ki senkit! Azok amiben állandó tag voltam/vagyok: Brain Burn Cage – kb. 1995-6. Akasztott​​ Denevérek – kb. 1996-7. 06-90​ – kb. 1999-2001​ The Snobs – kb. 1999-2000. Kalambo Kutyája (más néven Csitt!, Román Cián…) – kb. 2000-6, aztán utána még néha. Csá, Misi! – kb. 2001-2
Csók és Könny – kb. 2002-2010, aztán még párszor később is. Körzeti Megbízott – kb. 2002-4. Tekintetes Úr​ – kb. 2003-5. Yellow Spots – ötlet kb. 1996-tól, rendesen 2003-tól. Fit Fat – 2008-tól. Barangó Big Band – 2009-10. Voodoo Allen – 2010-től. Surf Truckerz – 2013-tól. Bambi csoport – kb. 2013​. Ferenczesek – 2014-től. The Ködmöns – 2015-től. További bagázsok, ahol még fel-feltűntem beugróként időnként: Legelő, Psycho Therapy – 1995-6, ​Csöves Kukorica – 1997, Érdekfeszület – 1998,​​ Boogie Mamma – kb. 2007-9, The Silver Shine – 2008, The Hellfreaks lemezre dobolás – kb. 2009, Kids of Cracatau – kb. 2009-10, Mézga Aladár Soundsystem – kb. 2010-11, Magic Mosquitoz – kb. 2010-11, Qss – 2012, Kék Halál – 2015, III/2​ – 2015-16.

Screen Shot 2016-04-30 at 12.52.10 PM

RNR666: Hogy tetszenek a brazilok akikkel fel fogtok lépni májs 14. én az Új Fészekben?

Jan: Néztem egy pár youtube klippek. Birom azt a minimális, mocskos rock and roll, fasza lesz!

SchlekNagyon beteg, nagyon jó!​ A bajszos csávó másik egyszemélyes zenekara erősen beivódott az agyamba korábban (A Thee Dirty Rats énekes/gitárosának ‘one man band’- je már járt RNR666 Bulin videó itt >> full show !!! << – a szerk.), amikor a ​Dead Elvis előtt lépett fel pár éve a Trafikban, szóval most kíváncsi leszek erre az elborulására is! A trash hangzás élőben megélve az igazi​​!​

RNR666: Köszönjük srácok!

Screen Shot 2016-04-30 at 12.57.38 PMScreen Shot 2016-04-30 at 12.57.38 PMScreen Shot 2016-04-30 at 12.57.38 PM


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.