Amikor terveztem ez a cikket nem tudtam mibe nyúlok. Azt gondoltam elég lesz 3, maximum 4 videó, mert unalmassá válik. 12 lett belőle.
Felejtsd el Sid Vicioust, avagy Matti, a punk

 
Hány finn sportolót tudsz felsorolni? Na figyelj: Paavo Nurmi, a futó; Urho Kekkonen, azt hiszem síugró; Keke Rosberg, Forma-1 világbajnok; van egy másik Forma-1-es pilóta, de neki nem jut eszembe a neve. Talán Hakkinen? Egyszer a Szparinak (a nyíregyházi aranylábú gyerekek beceneve) is volt egy finn edzője, a neve, ááá. Akire nagyon jól emlékszem gyerekkoromból (amikor még érdekelt mások nézése sportolás közben) Matti Nykänen (1963), a síugró legenda. 

  
 
Minden létező viadalon győzött, többek között 4 olimpiai, 5 világbajnoki arany fűződik nevéhez és 13 szoros finn bajnok. 
 
 
Itala az alkohol, kenyere az erőszak. Egyszer azért késelt meg valakit, mert alul maradt az újhúzó versenyben. Jelenlegi, negyedik és ötödik felsége, a finn kolbászkirálynő, eddig 14-szer nyújtott be válókereset, de valamiért mindig visszavonta, pedig egyszer már elváltak. Neje és mások bántalmazásáért börtönben is ült már, de nem tudni hová fognak fajulni a dolgok, mert karácsonykor késsel támadt feleségére, arcán és kezén sebesítve meg őt, majd megpróbálta megfojtani fürdőköpenyének övével.  
 
 
A norvég tévé interjút készít Mattival:  
 
 
A kilencvenes évek végén anyagi problémái miatt sztriptíz táncosként kereste kenyerét. Arról nincs videó, itt van helyette egy animáció.  
 
 
A kilencvenes évek elején énekesi pályára lépett. Eddig három lemeze jelent meg. Egy 2006-os fellépése:
 
 
  
 
2006-ban film készült életéről. Matti – az egyetlen nézhező film, ami sportolóról szól.
 
 
 
A reklám helye, a norvég tévéből: 
 
 
 
És internetes főzőshowja is van neki. Érdekes módon csak leveseket főz.
 
 
ps: Ha Matti rajongóvá váltál, nézd meg a szaunáját!
 
 
 
Egyszer egy riporter megkérdezte, hogy mire gondol most, az ugrás előtt?  Nykanen ránézett, és csak ennyit mondott: Pina. De előtte még ugrom egyet.
 
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.