1980-1990 

1991-2000

1994-ben bukkantam Miskolcon Gecse Samu gyűjteményében a vajdasági Szivárvány együttes frontemberének, a muzslai iskola leánykórusával készített, Tamás és a Kis Madonnák név alatt 1988-ban vagy 1989-ben kiadott „tiniknek szánt” lemezére. A zenekar az abban az időben oly népszerű muskátli zene műfaját képviselte, á la 3+2, úgyhogy el lehet képzelni. A lemez olyan népszerű, unalomig ismert gyermekdalok, mint János bácsi a csatában, Aki nem lép egyszerre, vagy Virágéknál ég a világ mellett tartalmaz egy Yugoszlávia címűt is. Az első versszak:

„Várdártól a Trigláv csúcsáig
Vaskaputól az Adriáig
Ragyogsz, mint a gyöngysor ékesen.
Nékem legszebb a világon
Szilárdan állsz a Balkánon
Jugoszlávia, Jugoszlávia”

Tamás ma Ausztráliában él.

Abban az évben, amikor megtaláltam az idézett számot, a Laibach NATO címmel adott ki lemezt. A hatodik szám:  ALLE GEGEN ALLE

 

A szilárd balkáni állam történetét kezdettől (1918) fogva a horvát – szerb ellentét határozta meg. A horvátok szerettek volna urak lenni saját portájukon, a szerbek viszont az egész Szerb-Horvát-Szlovén Királyság feletti hegemóniára igényt tartottak, miközben az országot a szerbnél jóval fejlettebb horvát és a szlovén gazdaság finanszírozta. Ehhez még add hozzá, hogy a katolikus horvátok, meg a szlovének az osztrák-német, az ortodox szerbek meg a török civilizáció égisze alatt lettek nemzet, azaz politikailag szervezett etnikai közösség. És ha ez az elegy önmagában nem elég a robbanáshoz, akkor a szociális faktor majd rásegít: az 1920-ban tartott első nemzetgyűlési választásokon a képviselői helyek több mint 10%-át az azonnal betiltott Kommunista Párt szerezte meg.

A parlamenti demokráciának 1928 nyarán egy szerb radikális képviselő vetett véget azzal, hogy lövöldözni kezdett a parlamentben, mire három horvát ellenzéki képviselő meghalt.  Sándor király belátta, hogy az országot a polgárháborútól és a széthullástól csak a diktatúra mentheti meg, hát 1929 elején eltörölte az alkotmányt, feloszlatta a parlamentet, betiltott minden nemzeti pártot, mozgalmat és jelképet, átszabta és Jugoszláviára keresztelte országát. A rendelkezés nyomán azonnal megalakult a horvát Usztasa (Felkelő) mozgalom, akik öt év múlva Marseilleben kinyírták a királyt.

Akinek örököse (az egyébként horvát) Tito is jól tudta, Jugoszláviát csak a diktatúra tarthatja egyben. Ha máshol nem, a hegyekben tanulta meg, ahol a különböző előjelű partizáncsapatok nemcsak a németek, hanem egymás ellen is harcoltak. A harc végén a győztes partizánvezér bírósága halálra ítélte a vesztes partizánvezért, és szovjet mintára megalakult a 6 (saját kormánnyal rendelkező, autonóm) tagköztársaságból álló Jugoszláv Szövetségi Szocialista Köztársaság, ahol a nemzetit ugyanúgy elnyomták, ahogy a háború előtt. Tito 1980-ban halt meg. Tekintélye még 10 évig, az első nagyobb megrázkódtatásig egyben tartotta országát.

1989. Teljesen váratlanul cégek ezrei mentek csődbe. A munkavállalók 20%-a került hirtelen létbizonytalanságba. A gazdaság összeomlott. A szociális háló elszakadt. Mert a nyugati kölcsönökre és felvevő piacokra épített gazdaság azonnal megbénult, ahogy a nyugati recesszió nyomán megcsappant a külföldi kereslet a jugoszláv áruk iránt. A hiteleknek meg van egy rossz tulajdonságuk.  Az éppen a túlélés, az egyben maradás módozatait kereső szövetségi köztársaság nemzeti, politikai megosztottsága, és a kompromisszumoktól mereven elzárkózó szerb vezetés mellé, már csak ez hiányzott.

Az évtized első LAIBACH lemeze már egy (10 napos háború után, 1991. június 25.-től) független Szlovéniában született. Nem véletlenül kapta címét: KAPITAL (1992). Az első szám: DECADE NULL

 A német történelemben 1945-öt Nulla Évnek hívják. Ahonnan nincs vissza.

Jugoszlávia önálló köztársaságokra szakadása idején, 1992-ben az államalapítási láz őket is elérte. A betiltásuk alatt, még 1984-ben életre hívott szlovén művészcsoportot, a Neue Slovenische Kunst-ot az Univerzum első globális államává transzformálták, és polgárai által alkotott kollektív kulturális műként határozták meg. Az NSK állam területtel ugyan nem rendelkezik, de néhány nagykövetséggel és útlevéllel igen. Mely különös módon Nigériában örvend nagy népszerűségnek (talán, mert ott hivatalos helyeken is elfogadják).

A szlovén függetlenség előtt pontosan egy hónappal láttam őket először. Budapesten. Ahol 1983. óta az első kelet európai koncertjüket a Hungaro Carrot fesztiválon adták SYMPATHY FOR THE DEVIL szlogennel,

 

melyet, az évtizedet 1996-ban záró lemezen, a Jesus Christ Superstars-on is megidéznek

Pleased to meet you
Hope you guess my name
(Rolling Stones – Sympathy For The Devil)

VS

Welcome to Hell
You alredy know my name
(Laibach – Message From The Black Star)

2001-2010


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.