Az itt élő lelkek nagy része címen elkészült Igor és Ivan Buharov filmrendező páros legújabb filmje, (szerintünk) felkavarandó a normalitás langyos pocsolyáját – azt pedig külön, kitörő örömmel fedeztük fel, hogy testvéreink, az NDK és azon belül is Dolly Rambo, Mr. 4 Oktáv és Doktor Kondor is helyet kaptak a rangos képkockákon (lásd: feljebb). Megkérdeztük tehát Buharovékat, hogy…

 (fotó: film.hu)

rnr666: KÖZTUDOTTAN NEM KÖNNYŰ SEM AZ EGYEZTETÉS, SEM A LOGISZTIKA, DE MÉG A KÖZÖS MUNKA SEM AKADÁLYOKTÓL MENTES, AMIKOR EGY AKKORA MŰVÉSSZEL TERVEZ KÖZÖS MUNKÁT AZ EMBER, MINT ERIKA. NEKTEK HOGY MENT? MIK A TAPASZTALATOK?

IVAN: Kondor Tamást kerestük meg először, rajta keresztül értük el a művésznőt és a művészurat. Megkérdeztük, hogy van-e kedvük részt venni a filmben és rittyenteni egy új számot. Az új nóta szövegéhez különböző szövegeket küldtünk Mc Kenzie Wark-tól Bakunyinig, ebből született az Osztályuralom című szám. Amikor ez elkészült lementünk Debrecenbe és felvettük a film zárójelenetét.

rnr666: JANCSÓ ÉS HAJDU SZABOLCS VOLTAK AZOK AKIK FELFEDEZTÉK ANNO AZ NDK (NEUE DEBRECENISCHE KUNST) BRIGÁDJÁT, MAJD SIKERESEN MIGRÁLTÁK IS ŐKET ÍGY ADVA NEKIK, EGY ŐKET MEGILLETŐ TERET AZ EGYETEMES FILMTÖRTÉNET LAPJAIN. LÁTTÁTOK, ÚJRANÉZTÉTEK EZEKET A MOZIKAT, ILLETVE TUDTATOK-E AKARTATOK-E ELVONATKOZTATNI EZEKTŐL A RANGOS ELŐKÉPEKTŐL?

IGOR: Hajdu Szabi mutatta nekem elöször Dolly Rambót, és azonnal a rajongójuk lettem /lettünk, mint több ezer ember szintén az országban. Kondor alternatív zenei életben kifejtett munkássága nagyon fontos és egyedülálló, az ő különböző formációit tanulmányozva jutottuk el például Szimatyien-hez, aki hat évvel ezelőtt már szerepelt a Kormányeltörésben című filmünkben.

Nyílván hatott ránk Jancsó, nagyon szerettük amit ő képviselt és a filmjeit, de Erika iránti rajongásunk szerintem egyszerűen belőle, magából Erikából fakad és abból az őszinte kifejezésmódból ami nagyon ritka a mai világban és aminek mi is szeretnénk a részei lenni. Szóval nem néztük újra a filmjeiket, amiket amúgy nagyon szeretünk, de abszolút rokonnak érezzük bizonyos szinteken Jancsó és Hajdu alkotásait, nem véletlen talán a több éve tartó folyamatos baráti párbeszéd, mostanra sajnos már csak az egyikőjükkel.

rnr666: HOGY MI IS LEHET ERIKA ÜZENETE, AZT NYILVÁN ERIKÁTÓL KÉNE MEGKÉRDEZNI, DE TI MINT A FILM ALKOTÓI, JÓ ESÉLLYEL MAGATOKÉVÁ TETTETEK EGYFAJTA „ERIKAI SZEMLÉLETET”, HA MÁR EGYSZER BEKERÜLT A DOLLYRAMBO A MOZITOKBA, SZÓVAL, AZ UTOLSÓ KÉRDÉSEM: MI LEHET ERIKA ÜZENETE, AVAGY MI IS AZ A BIZONYOS „ERIKASÁG”?

IVAN: Erika üzenete számomra főleg az őszinteség és a félelemmentesség. A mélyebb üzenet mindenkinek feltárul, ha tanulmányozza az „ERIKASÁGOT”. A titkos tanítás csak annak titkos, aki nem érti meg.

IGOR: Szerintem ő Erika…

…nagyon őszinte, ilyen volt a forgatáson is: szeretni valóan tiszta.


OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.