fotó: Halas István
fotó: Halas István

Bereményi Géza meséli Tárkányi Évának, Dixi anyjának a visszaemlékezéseit:

„Terhes lett és megállapodtak, hogy elvetetik a gyereket. Mikor lehetett ez… a negyvenes évek elején. A vőlegénye kísérte be a kórházba a küretre. Ismert egy nőgyógyászt. A folyosón mentek és akkor először meglátta hátulról az orvost, egy szőke férfi, az alorvosaival beszélt… és úgy érezte, elolvadnak a talpa alatt a kőkockák a folyosón: azonnal beleszeretett. Első látásra szerelem.
A vőlegény bemutatta őket egymásnak. Rögtön, mialatt hálóruhába öltözött, megmondta a vőlegényének. Hogy beleszeretett az orvosba. Ő tapintatosan kiment, a vizsgálat nemsokára kezdődött.
Először egy alorvos jött, aztán kiment, és bejött a főorvos. Éva azt mondta neki, hogy beleszeretett, most szakítottunk a maga barátjával. Az orvos azt mondta, örvendek, de az alorvos fogja megvizsgálni, s ő leült háttal újságot olvasni. A vőlegényt elküldte, hogy másnap lesz a küret.


Éva várta éjjel… de az orvos megjelent, nem tudott otthon maradni. Leült az ágya szélére, hogy nem lehet közük egymáshoz. Nem is lehet, fényévek választják el őket. Ami embereket elválaszthat, az elválasztja őket. É. Szerint semmi nem választhatja el őket. Mert hiszen maga egy kurva, én meg egy vallásos konzervatív úriember vagyok.
‘Akkor nem vagyok kurva’, mondta T.É.
‘Maga zsidó, én pedig utálom a zsidókat.’
‘Jó, akkor én nem vagyok zsidó’, mondta T.É.
T.É megtagadta önmagát, identitását, és elkezdődött egy szerelem.
Másnap megvolt a küret, nem tudom ő maga csinálta-e és nem tudom, szeretkeztek-e… de létrejött a paktum. Azt ajánlotta a vőlegény, hogy jó, szakítsanak, de menjenek ezt elhálni a Gyilkos tóhoz. Ez Évának is megtetszett és elmondta az orvosnak.
Ott állt a két Moulin Rouge-beli alakkal szemben ez az orvos. És a kapcsolatuk csodálatos volt, gyűlölet-szerelmi brutalitása még forróbbá tette. A villamosmegállóban várta a férfi és meglágyult a kövezet a cipője alatt. Érzékcsalódásokkal járó szenvedélytünetek voltak, amíg ki nem derült, hogy É. Terhes.
Karácsonykor közös fájuk volt, talán a lakásán vagy a kórházban…és akkor megrendülten állt a fánál a T.É. és nagyon boldog volt és az orvos hátbalőtte, revolverrel. Arra tért magához, hogy az orvos sírva operálja ki a hátából a golyót alkalmi eszközökkel és bocsánatot kér tőle. Végletekig átélt hass-liebe volt ez.”

Najmányi László gyűjtést folytat Dixiről, mivel könyvet szándékozik írni róla.

Kezd egész jó lenni:

dixiblogg.blogspot.hu

– ÉS VELED MOST MI LESZ?
– MOST EGY OLYAN KÖNYVÖN FOGOK DOLGOZNI, AMELYET MAJD CSAK EZER ÉV MÚLVA ÍRNAK MEG.


OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.