„Küzdünk az ellen a gettószellem ellen, amely prepotens módon kigúnyolja 1000 éves hagyományainkat, beszennyezi irodalmunkat, megrontja családi életünket színházakon és művészeteken keresztül. Itt nem gágoghat a jazz, nem tombolhat az erotikus dekadencia, a romboló irodalmi szellem.”
 
Wolff Károly, a kor befolyásos politikusa, az elnöklete alatt álló Egyesült Keresztény Nemzeti Liga közgyűlésén. (Magyar Hétfő, 1933. április 23.)

Wolff
 
 „Vajjon a nietzschei Übermensch hogyan tölti be szerepét a mostani Németországban? Az Übermensch hallgat a terror előtt, hallgat a politikában, a művészetben, a tudományban és a társadalomban egyaránt. Minden nemzetnek olyan a politikai megjelenése, amilyent társadalma szempontjából megérdemel. A társadalom pedig csakis a szabadság és a haladás jegyében tudja betölteni hivatását!  Szabad egyénekre van szükség, nem pedig Übermenschek-re.„

Wolff Károly, az Egyesült Keresztény Nemzeti Liga közgyűlésén, 1934. május.

 
Goebbels, 1937 karácsony
 
A német rádió birodalmi vezetősége a néger-dzsessz-zene eltiltásával kapcsolatban most ellenőrző bizottságot küldött ki, amelynek az lesz a feladata, hogy figyelje a rádióban közvetített tánczenét és megállapítsa, milyen táncokat közvetítenek a német rádióállomások. Kétes esetekben maguk az egyes rádióállomások kérik ki az ellenőrző bizottság véleményét s a bizottsághoz folyamodhat az a zeneszerző is, akinek egyik vagy másik szerzeményeit dzsessz-zenének bélyegezte meg valamelyik helyi rádió vezetősége. Ebben az esetben a zeneszerző fellebbezhet az ellenőrző bizottsághoz és szakvéleményt kérhet. A bizottság döntései kötelező erejűek valamennyi német rádióállomás részére.

(8 Órai Újság, 1935. november)
 

A Bikini együttes XX. Századi Híradó című lemezén.
 
 

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.