A szálak valamikor 1968-ban egy miami étteremben futottak össze, ahol az 55 éves Frank Sinatra, néhány gengszter haverja, meg Paul Anka üldögéltek. Eszegetés-iszogatás közben Sinatra kibökte, hogy nagyon elege van már a show businessből, és kiszáll. A 27 éves Ankának egész hazáig ez járt a fejében. New Yorki otthonában elővette a fiókból a másfél éve ott heverő dalt, egy kicsit megigazította, és megírta a szövegét. Olyan szavakkal, amit ő, Franktől, de főleg gengszter haverjaitól eltérően sosem használt volna. Éjjel egykor kezdte, reggel ötre lett kész, és nyomban felhívta Sinatrát Las Vegasban. (Nem keltette fel, ott akkor még este 8 volt.) A számot Los Angelesben december 30.-án fél óra alatt vették fel, és 1969 elején jelent meg:   

Igazi souvenir. A dalt Anka franciaországi nyaralásán vásárolta 1967-ben. Meghallotta, nem tetszett neki, de érezte, hogy van benne valami, hát hazavitte. Szöveget nem vett vele, mert egyrészt franciául van, másrészt meg miről szólhatna másról a Comme d’habitude (Szokás szerint)  

 

mint egy szakításról. 1967-ben írta egy francia szerzőpáros. Több visszautasítás után Hervé Vilard énekelte fel. Ez nem tetszett a szerzőknek, hát tovább keresgéltek. Végül Claude Francois fogadta el, aki a nála jóval tehetségesebb énekesnővel, France Gall-lal való szakítása után épp a megfelelő hangulatban volt. Francois egyébként abból csinált francia nyelvterületen karriert, ami őt a világhír árnyékába jutatta. Futószalagon gyártotta angolszász előadók dalainak francia verzióit, s együtt változott a trenddel, de annyira, hogy ő lett a helyi diszkó király is.  S ha már a királyoknál tartunk, van még egy, de már csak viszonylag ismert dala, Elvis Presley 1974-es lemezén a My Boy című szám, melynek nemcsak zenéjét, de a szövegét is ő írta. Borzalmas. Merénylet a kibaszott jó ízlés ellen. Ezt már nem úszhatta meg szárazon. 1975-ben az IRA 13 londoni bombamerényletéből az egyik beszakította a dobhártyáját. Két év múlva valaki rálő. Az ismeretlen tettes talán úgy gondolta, nem elég csak a rádiót kikapcsolni. & ha ’78-ban, Jim Morrison után szabadon, párizsi otthonában fürdés közben 39 évesen agyon nem csapja az áram, ma biztos ott ül valami tehetségkutató zsűrijében.     

Híres dalára, a karrierje legelején tartó David Bowie menedzsere is felfigyelt, de ügyfele néhány próbálkozás után hagyta az egészet a fenébe:

sites/default/files/audio/EVEN%20A%20FOOL%20LEARNS%20TO%20LOVE%20-%20DAVID%20BOWIE-1.mp3
Even  Fool Learns To Love

A My Wayt persze sokan elénekelték (Anka és Presley is) és rengetegen feldolgozták. Az egyik legismertebb, Sid Vicious-féle változat szövegét, felületes ismerete miatt, részben a stúdióban rögtönözte a művész:
 
 
 
 

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.