Bár nem túl ismert – legalábbis általam (ami nem meglepő, hisz a blues az a zene, amiről a legkevesebbet tudok) – de mindenképp figyelemreméltó alak volt ez a Robert srác. Azért mondom, hogy srác, mert az én koromban, azaz 27 évesen, amellett, hogy mindenkit ámulatba ejtett gitárjátékával, hirtelen meghalt mérgezett whiskeytől. De nem ez volt az egyetlen érdekes mozzanat az életében.
 

 

Az egész ott kezdődött, hogy megszületett. Erről senki nem tud megegyezni, hogy mikor történt, de igazából még arról sem, hogy mi valójában a neve, mert az mindig egy kicsit változott, legyen szó iskolai okmányokról, házassági levélről, vagy bármi más hivatalos dologról. Jó tanuló léte ellenére ifjú kora óta zenész akart lenni, mégpedig a híres fajtából. Egy feleség halálán túl volt már, amikor eltünt, majd 3 hónap múlva egy meglepően brilliáns és eredeti gitártechnikával tért vissza, és elkezdett lemezeket följátszani. Ez történt 30-ban és tartott 37-ig, amikor a whiskeys eset történt. Állítólag a „Sose próbáld meg az üveget kivenni a kezemből”* volt utolsó mondata. Amit, mivel utána még 3 napig haldokolt, valószinűleg még megspékelt némi jajgatással.

Hogy hogy sikerült ezt a teljesítményt elérnie? Erről megoszlanak a vélemények, csakúgy mint arról, hogy a 3 sírjából melyikben fekszik valójában. A leghitelesebb és legelfogadottabb, tudományos szempontból is az, hogy egy fausti szövetséget kötött, igen, az ördöggel. Ezt többen állítják, illetve ő is a dalaiban. Az eset úgy zajlott le, hogy a kereszteződésben találkoztak, ő odaadta a gitárját, az ördög behangolta és pár dalt eljátszott rajta, majd visszaadta, és mindezéert csak a halandó lelkét kérte. Mert ő csak egy ilyen rendes srác. Nos, ez vagy bevállt, vagy a srác egy az egymilliárdból, aki olyan zseni, amit nem lehet eltitkolni, mert a zenei és énektechnikájáról azóta is ódákat zengenek.

*”Don’t ever knock a bottle out of my hand.”


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.