Koncert! Melt-Banana Budapest, szeptember 26. vasárnap. 20 óra. A38

Stílus? Néhány ember azt mondja zaj banda, mások azt mondják no wave banda, szerintük meg hardcore, azok viszont állítják, hullámvasút egy vidámparkban. Ők rock zenekarnak tartják magukat, kis punk fűszerezéssel. 

 

 
 

1991-ben Onuki Yasuko (Figyelem! A japánok a világ azon furcsa szerzetei közé tartoznak, akik vezeték és „keresztnevüket” ugyanabban a sorrendben használják, mint mi.) a Tokiói Külföldi Tudományok Egyetemének hallgatója Mizu néven zenekart alapított. Hamarost csatlakozott Agata Ichiro gitáros, aztán előkerült Hamamoto Rika basszusgitáros is. Ha már ilyen szépen összejöttek 1993. április 1.-én a csapat nevét Melt-Banana-ra változtatták. Arrafelé ennek a napnak más jelentése van, mint minálunk. Ez az a nap, amikor az odavalósiak húznak egy vonalat, és lesz az előtte, meg lesz az utána, amikor változtatnak, amikor újat kezdenek. Az ő esetükben nincs szó a régivel való éles szakításról. A folytonosságra az új név első fele utal, minthogy a mizu azt jelenti: víz. 

A Zeni Geva gitárosa, KK Null („akinek rengeteg felvétele van, de még soha egy harmonikus hangot ki nem adott.”) figyelt fel rájuk, és saját kiadójánál azonnal megjelentette első lemezüket, melynek producere rögtön Steve Albini lett. Erős kezdés. Viszont ugyanabban az évben, 1994-ben kazettán megjelent „másfeledik,” Cactus Come in Flocks című „lemezük” első felén hallható a Mizu együttes zajongása az első bekezdésben említett egyetemen 1992. novemberében tartott Tokyo Improvisation fesztiválon! És ha már a felsőoktatásnál tartunk. Annak színvonalát nemcsak az oktatók, de a hallgatók is meghatározzák. Otthonról, tágabb környezetükből hozott kulturális preferenciáik, igényeik. Sajnos nem csalnak az emlékeim, de a Miskolci Egyetem klubjában, amikor megszólalt az István a Király című rock operett betétdala, hogy asszondja: „Nem kérdem én anyád hol szült világra, nem kérdem én apád ki volt, csak annyit kérdezek a válaszra várva.” Na akkor egy emberként őrült meg mindenki a gyönyörtől. 1997-ben. Ők ebben az évben, és biztos vagyok benne, hogy április 1.-én, beindították saját kiadójukat, az A-Zap Records-ot.

 


Szerencsés különlegesség, hogy velem együtt imádják a split lemezeket (amikor két zenekar osztozik a bakelit oldalain vagy a mini discen). Összesen 18 ilyenjük van. Hogy csak az ismeretlen társakat említsem: az angol noise rock trio, a Target Shoppers; az izlandi elektronikus kísérleti pszichedelikus Stilluppsteypa; az amerikai no wave noise Xerobot. Ajaj. Lényegében mind felsorolhatnám. Van itt grindcore, sőt! ska zenekar is. Meg olasz psychobilly, hogy teljes legyen a kavalkád.   

A Melt-Banana legújabb, 2009-es lemezét Melt-Banana Lite néven jelentette meg. Mert ez a Melt-Banana nem pontosan az a Melt-Banana. Többen állítják, mint ahogy a neve is mutatja, könnyedebb, befogadhatóbb lett a zenekar. Talán azért, mert néhány szám túllépi a 2 percet, sőt 5 perces szélsőségre is ragadtatják magukat. (A kedvencem a több mint négy perces, Morgó szarvasnyúl, a viharra várva.) A Lite azonban nem ezt takarja, hanem. Turnéztál már valaha rock zenekarral? Japánból áthurcolni dobokat, gitárokat, erősítőket, mindenféle dobozokat, pedálokat, mikrofonokat Amerikába, Európába, bepakolni egy mikrobuszba, átszelni a kontinenst, mindennap máshol kipakolni, felállítani, bepakolni. Kemény. De mi lenne, ha nem lenne a gitár meg a dob? Csak sampler meg szintetizátor. Sétagalopp. Ez volt a terv. Csak az élő dobról nem tudtak végül lemondani, és csináltak egy imádnivaló, tökéletesen elképzelhetetlen Melt-Banana lemezt. Gitár nélkül.   

 

Az ortodox MB rajongók ne aggódjanak! Ez, és az is lesz. És ha mindezek tetejébe, a jó pár feldolgozásuk közül eljátsszák a soha meg nem jelent Paint It Black-et, hát ööö nem tudom mit, de valamit mindenkép csinálok. Inkább nem ígérek semmit.  


A koncerten lesz még: előtte Human Error, utána dj Case. Belépő elővételben: 1200, koncert napján: 1700.

 

*

Holnap este 9-től az RNR666 Rádió Öngyilkosok Félórája című műsorában Melt-Banana és társai adás!

Szeptember 28.-án pedig RNR666 bulin a MB bécsi előzenekara, a német Don Vito lép fel a szlovén Hexenbrutal társaságában! Info itt. 

 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.