Egy nagyon szép téli szám egy nagyon jó zenésztől, aki sajnos már maximálisan visszavonult.  
 

Ha érdekel az ember is


Mark Sandman
1952-1999

A Massachusetsi Egyetemen politológiából szerzett oklevelet. Diploma után az élet számos területén kamatoztathatta az egyetemen tanultakat, például volt építőmunkás, taxisofőr, vagy halász. Zenei karrierje elég későn, a 80-as évek közepén indult a Treat Her Right tagjaként. Itt hallani először azt az összetéveszthetetlen basszus hangzást, melyet oktáv emelő pedállal megbolondított gitárján – amit low guitar-nak nevezett – állított elő.

 
 

 
Az első Morphine lemez 1992-ben jött ki. A felállás szokatlan, legalábbis egy átlagos rock zenekarhoz képest:
Mark Sandman – két húros slide basszus, Dana Colley – bariton szaxofon, Billy Conway – dob.
A lemez demoját valamennyi megkeresett hanglemeztársaság visszautasította, végül egy csöpp helyi kiadó jelentette meg. (Rengeteg ilyet olvasni: a nagyon ismert x, y, z. demoját meghallgatták, s kösz inkább nem kérünk belőle. Hogy mekkora seggfülek ülhetnek ezeken a helyeken!)

 



Sandman jó szokása volt, hogy gitárján a húrokat össze-vissza kevergette. Például egy basszushúr mellé két A gitárhúrt rakott fel, vagy két (A és E) basszus húr mellé egy vagy két normál A gitár húrt. És persze sosem úgy hangolta őket, ahogy azt szokás. Nincs is még egy hozzájuk hasonlítható hangzású zenekar. Egyszer azt mondta, "Ha az emberek tényleg tudni akarják milyen a zenei ízlésem, akkor jobb ha a főzési technikám felől érdeklődnek. Például, éveken át úgy készítettem a paradicsom szószt a tésztához, hogy raktam bele oregánót, kis kakukkfüvet, bazsalikomot, fekete borsot, sót. Egy kicsit ebből, egy kicsit abból. És azt gondoltam, hogy mindig így fogom csinálni. Aztán egy nap valamit kihagytam belőle. Egyszerűen megfeledkeztem róla. És az volt a legjobb szósz, amit valaha készítettem. Ez a csodálatos pillanat rengeteg dologra megtanított engem.”
 

 
1999. július 3.-án az olaszországi Palestrinában koncert közben összeesett. Szívroham. Pedig ő aztán igazán nem élt rock’n roll életet.
 
 

 
 
itsraininginseattle
6 hónappal ezelőtt  

Dear God –
We’ll give you all of our politicians if we can just have Sandman back. Give it some thought and let us know. Thanks.

  
 
Lemezek

TREAT HER RIGHT
Treat Her Right (1986)
Tied to the Tracks (1989)
What’s Good for You (1991)
The Lost Album (2009)

MORPHINE
Good (1992)
Cure for Pain (1993)
Yes (1995)
Like Swimming (1997)
B-Sides and Otherwise (1997)
The Night (2000)
Bootleg Detroit (2000)
At Your Service (2009)

MARK SANDMAN
Sandbox: The Mark Sandman Box Set (2004)


OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.