Rashaam Attica Smith  a Detroiti gettóban Esham néven kezdett bele szólókarrierébe, szinpadi neve egyszerüen annyit tesz, East Side, Hoes And Money (bár itt az east side Detroit keleti részét jelenti). Első albumát, a Booming Words From Hell-t 16 évesen a szobájában rögzitette, ezután pedig egy 4 kislemezből álló sorozatot inditott útnak, amelyen az Unholy nevü black metal banda kisérte őt. Olyan albumokkal rukkolt elő, mint a Judgement Day 1 és 2, illetve a Gotham album amelyen Bruce Wayne: Gotham City 1997, ahol a népszerü milliárdos igazságosztóként szól magáról.
 
 
 

Amúgy ars poeticáját már az első albumon lefektette (leginkább a Some Old Wicked Shit címü számában), élőben a mosoly nélküli, higgadt, igazi pszichopatához méltó viselkedés volt a jellemző. Kezdeti szövegvilága az ateizmustól a sátánizmus és a voodoo területén át vezet, illetve ebből a szemszögből figyeli a hagyományos gettóéletet, magát pedig egy teljesen elvetemült szociopata sorozatgyilkos képében jeleníti meg. Ebben az időben még igencsak érződik rajta a Chamber Brothers hatása

(röviden egy detroiti bünszervezet, akik egy közértben kezdtek füvet árulni pult alól, és innen oda fejlődtek, miután áttértek a sokkal piacképesebb crackre, aminek hála a környék összes lakóháza megtelt crackheadekkel, és minden normális polgár elköltözött, és elkerülte a környéket, hogy olyan szervezettséget és hierarchiarendszert alakitottak ki, amit azóta is szivesen kölcsönöznek a szervezett bünözés müvelői)
 
de hamarosan áttér a pszichedelikus szerek rajongásra, és ekkor adja stilusának az acid rap nevet. Stilusa olyan bandákat szült, mint a Wu Tangből fejlődött Grave Diggaz, Wolfpack (aki az első Bloodhound Gand albumon Daddy Long Legs néven Jimmy Pop mellett a másik "énekes" volt),ICP, Tech N9ne, és szerintem a Three 6 Mafia-hoz is van némi köze. Emellett pedig szivböl gyülöli Eminemet, amely jelenlegi szövegvilága nagy részét képezi (chainsmoker17.tripod.com/id22.html). 
Persze őt is utolérte a tragikus végzet. A pszichedelikus korszak után, ahogy kicsit megöregedett, meghizott és ismertebbé vált, elkezdett ugyanolyan ihlettelen szövegeket irni, mint sokan mások a pénzről, a megbánásról meg a többiről. Ennek hivatalos oka az, hogy meggyanusitották hogy sátánista, és ezért megigérte, hogy a Closed Cascet lesz az utolsó ilyen tematikájú albuma. Milyen rendes tőle.  
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.