E szép vasárnapon ismerkedjünk meg a kardszárnyú delfinnel (Orcinus orca), más néven orkával, vagy még más névebben gyilkos bálnával. Talán a nagy többség életében e tengeri emlős a nagy sikerű Szabadítsuk ki Willy-t című filmből lehet ismerős.
  
 
 Most pedig nézzük mi a valóság!
 

A kardszárnyú delfinre és még a cápákra szokták mondani, hogy az evolúció során tökéletesen idomultak a vízben való élethez, és az abban való ragadozáshoz.
A gyilkos bálna átlagosan 8 méter, súlya 9 tonna is lehet. Hátuszonya hosszú, innen a név, kardszárnyú delfin. Érdekes, hogy a fogságban tartott delfinek uszonya egy idő után lehajlik. Háta sötét, hasa világos, hogy ne legyen feltűnő.

Iszonyatos úszó, a városban megengedett maximális sebességet simán nyomja. Ki-kiugrálnak a vízből, és szeretnek függőleges helyzetben ácsorogni, és nézelődni, hogy mi a csel, kit kéne megenni.

Merthogy a kardszárnyú delfinek egy kicsit másabbak a valóságban mint a Free Willy című filmben.  Tulajdonképpen mindent megesznek, ami elég nagy, sőt a tőlük nagyobbakat is megtámadják. Szeretik a   grönlandi bálnát (Balaena mysticetus), az északi simabálnaát (Eubalaena glacialis), a szürke bálnát (Eschrichtius robustus), a hosszúszárnyú bálnát (Megaptera novaeangliae), a csukabálnát (Balaenoptera acutorostrata), a tőkebálnát (Balaenoptera borealis), a közönséges barázdásbálnát (Balaenoptera physalus), és Földünk legnagyobb állatát, a kék bálnát (Balaenoptera musculus) is. Megöli az óriás ámbrás cetet (Physeter macrocephalus), a különféle csőrös ceteket, a fehér delfint (Delphinapterus leucas), a narváltt  (Monodon monoceros) és a gömbölyűfejű delfint; a kisebb delfinek közül a barna delfineket, a csíkos delfintt (Stenella coeruleoalba), a közönséges delfint (Delphinus delphis) és a sötét delfint  (Lagenorhynchus obscurus).
A fókák közül a kardszárnyú delfin megeszi a rozmárt (Odobenus rosmarus), az elefántfókákat, oroszlánfókákat, medvefókákat, a szakállas fókát (Erignathus barbatus), a rákevő fókát (Lobodon carcinophagus), a borjúfókát (Phoca vitulina), a leopárdfókát (Hydrurga leptonyx) és a Weddell-fókát (Leptonychotes weddellii). A menyétfélék közül a tengeri vidra (Enhydra lutris) eshet a kardszárnyú delfin zsákmányául.
Kedveli a madarakat is, pingvineket, a kárókatonákat és a tengeri récéket is elfogyaszt.
Mint az egy delfintől elvárható, a kardszárnyú delfin halakat is eszik, így például bonitót (Sarda spp.), tőkehalat (Gadus spp.), elektromos ráját (Torpedo californica), laposhalakat (Heterosomata spp.), heringet (Clupea spp.), makrélát (Scombridae), holdhalat, lazacot (Oncorhynchus spp.), szardíniát (Sardinops melanosticta), bűzöslazacot (Osmeridae) és tonhalat (Thunnus spp.); de megeszi a cápákat, így a hatalmas termetű, bár ártalmatlan óriáscápát (Cetorhinus maximus) is. Elfogyasztja a tengeri teknősöket is, valamint a polipot és a különféle tintahalakat is.
Ezt egészítik ki az olyan szokatlanabb zsákmányállatok, mint a tengerszorosokon átúszó jávorszarvasok, a parthoz túl közel merészkedő birkák, valamint a delfináriumok látogatóinak kutyái.

Kíméletlenek.
Ebben segíti őket, hogy családosan élnek, így van banda, akivel lehet vadászni.
Összeszorult szívvel néztem a David Attenboroughben ahogy valamilyen hatalmas bálna kicsinyét milyen módon választják le az anyjáról, hogy aztán megegyék, a nyelvét.
A következő videó tanúsítja azt is, hogy nem buták.

 
 
" Ó nem igaz, hogy megették szegény fókát! "
 
Emellett szivesen kicsúszik a partra egy-két finom fókáért, hogy aztán a mélyebb vízben farkúszójával csapkodva játszon vele kicsit.
 
 
 
Nem is értem, miért a cápa van elhíresülve úgy, mint legfélelmetesebb ragadozó, mivel semmi szervezettség nincs a vadászásában, úszik, úszik, oszt ami jön, megeszi. Bár közben rájöttem, hogy mert megtámadja az embert, míg az orka nem.

A gyilkos bálna természetének, sajátosságainak ismeretében érthetelen, hogy az ember mégis miért fogja be őket, és kényszeríti szereplésre delfináriumoknak nevezett létesítményekben.
Én betíltanám.

Tegnap erről beszéltünk pont Karcsival:

"Vízbe fojtotta gondozóját a floridai SeaWorld víziparkban Tilikum, a gyilkos bálna. Szakértők szerint a copfja lehetett a tréner veszte.
 
Az öt és fél tonnás, 30 éves tengeri emlős szemtanúk beszámolója szerint megragadta 40 éves gondozójának a haját, ide-oda csapkodta, majd lehúzta a mélybe a floridai Orlando híres víziparkjában.

Chuck Tompkins, a SeaWorld park vezető trénere elmondta: Dawn Brancheau-nak, a gyilkos bálna gondozójának nagyon hosszú haja volt, amit copfba fogott, az pedig ott himbálózott az állat előtt. Valószínűleg játékból ragadta meg Tilikum a gondozóját a hajánál fogva, és húzta a vízbe, ahol olyan sokáig lent tartotta, hogy a nő megfulladt.

Egy korábbi bemutató nézői arról számoltak be, hogy az állat úgy viselkedett, mint egy engedetlen kisgyerek, Tompkins azonban hangsúlyozta: Tilikum jó állat.

Kérdés, hogy mi lesz a sorsa a 30 éves tengeri emlősnek. A vízipark egy időre felfüggesztette a delfinbemutatókat, de egyelőre nincs arról szó, hogy Tilikumot teljesen kivegyék a műsorból."  

 
 
 
Brutális, sokkoló, rettenetes, vérfagyasztó, őrület.
A lófaszt.
Mit keres ott?
Egy biztos, örök élmény marad a jelen lévő gyerekeknek a show, ők már tudják mi a helyzet a gyilkos bálnával, mint ahogy ez a lány is. 
 
 
 
Itt pedig láthatjuk, ahogy Shamu magasról leszarja a műsört és inkább megeszi a pelikánt, aki éppen ott pihenget.
Sajnos nem lehetséges a bemásolás, így www.youtube.com/results
 
Természetesen a kardszárnyú delfin veszélyeztetett állat, ugyan ma már nem vadásszák, viszont a tengerek szennyezettsége, és zsákmányállataik eltűnése készre vágja őket.
 

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.