Sokat szenvedő népünkre ismét ráköszöntött a Karácsony. A szép keresztény ünnep errefelé december elején veszi kezdetét és tart egészen január közepéig, a decemberi villanyszámla megérkezéséig, amikor szentségelések közepette sürgősen kihúzzák a konnektorból azt a sok villódzó vackot. Két verzió van.

1. A lakótelepi proletár ilyenkor valamilyen érthetetlen okból szereti egy vagy több ablakát többféle színben villódzó, zenélő fényfüzérekkel díszíteni, azokat sötétedéstől kezdve üzemben tartani. Merthogy? Az szép? Jó ránézni? Nyugtat? Meghitt? Melegséget áraszt? A szomszédnak is? Mit fognak mondani, hogy nekünk nincs? Megszólnak? Hogy még ezt sem? Csak a gyerekek miatt? Csak a nagyi miatt? Vagy, a sok villogó lámpácska és csilingelés a nyerőgépet juttatja eszükbe.

2. A kikoszolódott kertvárosi ebben a másfél hónapban minden alkalomhoz illőnek vélt szart, amit csak kapni lehet felhalmoz kertjében és házán. A különböző színű és villogó fényfüzérek az alap. A kertben szétszórt télapóhorda mellett világító és bólogató rénszarvascsorda legelészik. Szánok is vannak. Néhány mikulás a ház falán lóg. A határt csak kert mérete és a rendelkezésre álló elektromos elosztók száma szabhat. Amikor jellemezni akartam ezt a típust, és kerestem a megfelelő kifejezést, valaki a „sznob köcsög” jelzővel segített ki. Nagyon találóan. Minthogy a sznob eredendően ennyit jelent: nemesség nélküli. Egyszóval paraszt.    

 
 
Lent, ez a kis köztéri Betlehem az ízlésesek közé tartozik:

 
 
 
 
A kérdés, ami felmerülhet vele kapcsolatban, megéri-e a Karácsonyt? Meg. Nem azért, mert nem olyan környéken van – ez nem jelent semmit, bárki kivehetné belőle a kis Jézust vagy valamelyik barmot – hanem mert a területet egész éjjel őrzik.
 
 Küldjél szép karácsonyi fotókat Te is! Rendezünk verseny!

magazin@rnr666.hu

 
 
 

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.