Ööö.
Rainford Hugh Perry 1936-ban született Jamaikában. A több zenei irányzatban is teremtő gurut azonban Lee Scratch Perryként ismeri az Univerzum. De magyarázza el ő a névválasztás okait, ugyanis volt, aki megkérdezte, honnan a név.

„ If you look into the alphabet from A-Z, you will see L is for Lee, L is for light, and L is for love, and L is for Lord. S is for the shy, and S is for shit, and for ships. P is for power, and the pyramyds, and i am the pyramid, and the power.”

Szerepel még más neveken is, ahogy a helyzet megkívánja: Upsetter, Jah Lion, Pipecock Jakxon, Super Ape, Jack Lightning, Jesse the Hammer, Daniel Dandelion the Lion, Jah Rastafari the crumbler, the ghost of King Arthur. 

Az iskolában elmondása szerint semmit sem tanítottak neki, így ott csak az idejét vesztegette. Szívesebben járt a dzsungelben, ahol a fáktól és a virágoktól tanulta meg amit tudnia kell.
Az iskola után munkakeresés helyett dominózással töltötte az idejét, ma is szereti, állítólag segítségével szokott mások agyában olvasni. A dominó mellett a  zenével került kapcsolatba, meg persze a marihuánával.  

Clement „Coxsone” Dodd-dal, a Studio One vezetőjével kezd el dolgozni, de összevesznek; Joe Gibbs-hez kerül, de vele sem megy a munka, pénzügyi és személyes ellentétek, ahogy ez már lenni szokott, inkább saját stúdiót alapít Upsetter néven. 1968-ban megjelenik első albuma a People Funny Boy, melynek első száma a sokat mondó Public Enemy Number One.
A korong jól fogy, nemcsak Jamaikában, Angliában is. 68-tól 72-ig stúdiójának zenészeivel The Upsetter néven kísérletezget. Zenéjük olyan volt, "mint ragasztóban tapicskolni." Ekkor még nem volt elterjedve a reggae kifejezés, de mégiscsak ők lettek az első reggae zenekar, akik turnéztak az Egyesült Királyságban.

Egy szép napon aztán egy King Tubby nevű emberrel először mixelnek a Földön reggae-ből dub zenét, ennek eredményeként 1973 tavaszán Blackboard Jungle címmel megjelenik a bolygó első 100 százalékos dub lemeze.

„ I am the first scientist to mix the reggae and find out what the reggae really is.”

Ugyanebben az évben kertje hátsó végébe nem szerszámos pecut épít, hanem a Black Ark stúdiót.
 
 
 
Ahol kiélheti magát. Évekig piros atlétában, sárga sortban mutatkozik, így látogat mind gyakrabban a Hold túlsó oldalára is. Közben az indulási oldalon egy Bob Marley nevű ember zenekarát, a The Wailerst akarja megszerezni magának. A tárgyalásra Marley idegesen, már-már anyázva érkezik, de aztán elvonulnak egy szobába, és már úgy jönnek elő, hogy a csapat producere Lee Perry.

Akkoriban nagy szó volt producernek lenni, az olyanok, mint a Wailers rákényszerültek arra, hogy zsarolásra vegyék a dolgot: Ha nem játszol Wailerst, később már nem lesz min játszanod.” – emlékszik vissza Bunny Livingstone a zenekar egyik alapítója az akkori jamaikai állapotokra.

Az elején jól megvoltak. Marley felesége így emlékszik a két srácra: „Lee Perry egy félcédulás professzor volt, pontosan Bob ellentéte, boldog és vidám ember. Tudott valamit, amitől a ritmus fülbemászó, megkapó és kellemes lett. És Bob tisztelegni akart előtte, hogy mindezt elfogadta. Ez az ember képes volt előhozni belőle valamit, amit maga nem mert volna megtenni.”  

 
Perry szerint Marley szerezte a legjobb dallamokat, de hát nyilván ezért is dolgoztak együtt. Egész addig, míg egy jellegzetes Perry-húzás véget nem vet a kapcsolatnak. Úgy gondolván, hogy a felvételek őt illetik, a csapat beleegyezése nélkül eladta a dalokat Angliába.

Bunny Livingstone: „Eladott minket. Ez oda is vezethetett volna, hogy a végén megvádolnak minket Scratch meggyilkolásával, hogy ezt elkerüljük, odébbálltunk és hagytuk a felvételeket, a dalokat kalózok kezébe kerülni. Ezt ma is láthatja mindenki. Ha bemegy az ember egy boltba, ugyanazokat a dalokat látja, csak épp más-más Bob Marley fénykép van a borítón, de azok mind ugyanazok a nóták. Ezt tette velünk Lee Perry.

Na de nem ez az első eset az életében, mikor, ahogy mondják, rossz szájízzel váltak el tőle.
Más oldalról megközelítve, viszont így figyel fel Marleyékra Angliában az Island Records alapítója, és így válik legendává Marley Robi.

Perry csinálja tovább a dolgát. Max Romeoval és Junior Marvinnal zenélgetnek és sokat drogozik. A szent ganja mellett kemikáliákat is, LSD-t meg mindeféle amfetamin származékot fogyaszt. Banánokkal beszélget, pénzt eszik, fán ad interjút. Végül felgyújta a stúdiót:
„The Black Ark was too black and too dread. Even through I am black. I have to burn it down, to save my brain. It was too black, it want to eat me up.”

   
 
Még elvan egy darabig, aztán, az ő kifejezésével élve, az istenek szigetéről, ahol saját állítása szerint maga is egy sziget, 1980-ban Angliába költözik. Mikor az angol vámos megkérdezte, hogy meddig marad, a „Nem tudom, lehet, hogy egy napot, de lehet, hogy ezer évet” , választ adta.
Juhé.
Angliában összetalálkozik Neil Fraser-rel, akit Mad Professorként ismerhet az olvasó.
Lepaktál a Clash zenekarral is. Jó haverok, ennek eredménye több közös dal.
  
 
Meg csinálja a saját albumokat.
Közben spirituális erők, számomra zavaros irányzatok. Már a rastafari sem egyszerű, de ő tovább bonyolítja.
Vagy csak szereti az riportereket szívatni.
Jézus hogy jön a képbe? – kérdezte a riporter.
– Jézus a lábamon keresztül jön, hogy ne fázzak. Azt mondja bejövök a lábadba, hogy ne legyen hideg a fejedben.
Ollé.
 
Adam Horowitz, a Beastie Boys tagja mesélte, hogy szerinte mi a punk.
Az öreg mester fellépett egy Tibetért rendezett segélykoncerten, és a móka után az egyik újságíró a hisz-e Jézusban kérdést tette fel neki, mire Perry letolta a nadrágját, és azt mondta, hogy ő Jézus Krisztus.
 
Na, de ott jártam, hogy Angliában van. Innen Svájcba költözik,
elmondása szerint hegyet mászni, agyat tisztítani,
elszigetelni magát a jégbe és iglut építeni.
Megházasodik.
Két gyermek apja.
Albumok.
Koncertek.
2003-ban a Jamaican E.T. című lemeze Grammy-díjat nyer.
Amúgy meg, ha lemezgyűjtésbe fognál, hát volna meló. Kábé ötven saját album, és vagy 150 aminek ő volt a producere. Emellett válogatás albumok, remix albumok tömkelege.

„I am on the top. With roots records, double music, dub revolution, black arkhology. And I am the black monarchy.”


 
I am an alien from the other world, from other space. I don’t have no land, no estate, no property, no house. Not in this Earth. I live in space – I’m only visitor here. Some people are only here to collect property. I am here with my suitcase to collect only the good brains.Miheztartás végett.
 
 
Február negyedikén koncert a Dürer Kertben.
 
Ilyen lesz:
 
 
 
„Őrült vagyok, akit Isten azért küldött, hogy kisöpörje a zenéből a rossz embereket.”
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.