a JUTOTT NEKI 1991 október 25-én alakult meg Bítölsz néven Prágában a következő felállásban: Gál Attila (Mazsola) – basszusgitár; Pásztó Gábor (Leila) – szaxofon, furulya; Böszörményi Péter (Pöce) – ének. Napokon belül csatlakozott hozzájuk Bugár Ignác (Acylpyrin) a gitárjával. Első koncertjüket december elején tartották a prágai magyar főiskolások klubjában. Olyan szerzemények hangzottak el azon az estén, mint A vámpír hibája, Porszívó, (Sz)óda a szódásszifonhoz, melyek a következő évek koncertjeinek elmaradhatatlan színfoltjai lettek. 1992 márciusában egy budapesti koncert közben a Bítölsz belső ellentétek miatt, előzetes megegyezés alapján feloszlott. Perceken belül megalakult a Jutott Neki (azonos felállással és repertoárral), és megtartotta bemutatkozó koncertjét. Júliusban önerőből kiadták első demójukat Mérges csiga címmel. A kazetta gyakorlatilag csak a zenekar koncertjein volt kapható, így csak szűkebb körhöz jutott el, ott viszont jobbára pozitív visszhangot váltott ki.
 
 
A borító
 

 
és a kazetta melléklete, a nehezebb időkre tartogatott sertés szelvény
 
 
– a hangfelvétel a törvényt védi –

 
Ősszel Igmánd helyét Kollárovics Adrián (Lidércz) veszi át a gitárjával, ’93 májusában a dobgépet Petőcz Dávidra (Drávid) cserélik. Ugyanebben a hónapban bemutatkoznak az Aranyember Fesztiválon. Szeptemberben kész az újabb demó – Láma dalai – , rajta olyan opuszok, mint A Törpe-fejűek, Jön szembe Kálmán, Zöld szám, Anna, Regina néni a tömegszörny stb. ’94-ben további koncertek következnek, ismét fellépnek az Aranyember Fesztiválon. Nyárra összeáll az új anyag, de a felvétel egész ’95 nyaráig várat magára, ekkor megjelenik a Biztosan az atom… című kazetta a Bahia gondozásában.
A zenekar célja eleinte a közönség elrettentése és megfélemlítése volt (lásd húsdobálás, énektudás, hangszeres bravúr). Ebben az időszakban sokan hasonlítják őket az A.E. Bizottsághoz. Később növekszik a zeneiség, de megmarad a szövegcentrikusság. Zenei irányvonaluk a saját maguk teremtette skanzene, melyben többen is felfedezték a rock, a blues, a funky elemeit, elvétve népi elemeket is; ők pedig mosolyogva bólogatnak….
 

NA DE KI AZ A KÁLMÁN?


 
 
A Biztosan az atom… ’95 őszén megnyeri a Szlovák Rádió magyar adásában meghirdetett fiatal együttesek versenyét, a győzelem viszont csak eszmei, mivel az első helyezettnek járó rádióbeli stúdiófelvétel elmarad: ezt a hírek szerint valamely operetten hizlalt felelős szerkesztő ízléshorrorja okozta. Ennek ellenére (és a hangminőség ellenére is… ma már beláthatjuk) a rádió időnként lead egy-két JN számot, sőt a Petőfi Rádió és a prágai Radio 1 is éterbe sugároz egy-két JN opuszt.
 
 
A írógéppel és kézzel írott oldalak szemelvények, az Új Undokak Még Néz című, bizonytalan periodicitású  folyóiratából.
 
 
 

A Bahia Kiadó ’99 márciusában jelenteti meg A vegyület készen áll c. albumot CD és kazetta formájában, a bemutató koncert pedig március 14-én zajlik le a budapesti Trafóban. Az együttes azóta vígan ül babérjain, néha zenélgetnek, álmodoznak, ábrándoznak… A megélhetés viszont gyakran sarokba szorítja őket. De azért nem adják föl: lesz még mapettsó!
 
 
Pöce honlapján tálalható 
 

2000 elején az együttes ismét új dolgot próbál ki: egy externista billentyűssel és egy externista vokalistával, Ferenccel és Öcsémmel vegyül. (Ferenc alkotta Pöcével a Cheesmen nevű formációt kassai gimista éveikben) Íródnak az új dalok, próbálkoznak, és maguk is izgatottan várják az eredményt.

Helyszín: Gombaszögi nyári tábor, Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie), Rozsnyótól 8, Kassától 60 km.
Időpont: 2010. július 22. csütörtök, 21 óra.
Bővebb információ és frissülő program:ITT

 
 
A finálé előtt még annyit, hogy a zenekar történetét bemutató szöveg az együttes megszünt weboldaláról származik. Csakúgy, mint ez as kép:
 
 
Hallani is szeretnél valamit, ugye? Ajánlom az Öngyilkosok félórájának, Szabad a gazda című adásának második felét, továbbá a Ki tudja milyen adásban is elhangzik 3 Jutott Neki szám. Az RNR666 Rádióshow Véradásában pedig a Vérkonzervet lehet meghallgatni.
 
Aki mindezek után úgy dönt, hogy magánrepülőgépén, szüleitől/ a vállalattól kölcsönvett helikopteren, vagy mikrobuszán odautazik, az feltétlenül szóljon. Előtte!
 
 
 
 
 
 
A nyári koncert 10 tételben megtekinthető ITT
 
 
 
 
 
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.