NASHVILLE, TN  Jack White kiadója, a Thirdman, Charley Patton, Blind Willie McTell és a Mississippi Sheiks teljes fennmaradt életművét időrendi sorrendben vinyl lemezeken megjelenteti. A maguk korában roppant népszerűségnek örvendő előadók dalai a mai fülnek szinte hallgathatatlanok. 

Charley Patton (1891-1938) a legnagyobb hatású ismert delta blues gitáros akkora sztár volt, hogy társaihoz hasonlóan nem kóborolt Mississsippi Deltaszerte, kizárólag fixált bulikon lépett fel, ahol játékával, hangjával és Hendrixtől ismert kunsztjaival megőrjítette a közönséget. 1929-30-ban és 34-ben rengeteg dalát vették lemezre.
 

 
Szegény Blind Willie McTell (1898-1959) gyerekkorában vesztette el a látását. Aztán apját, végül anyját, hát ment amerre… ment. Georgiában barangolt 12 húros gitárjával. 1927 és 35 között rendszeresen jelentek meg lemezei, igaz különböző nevek alatt, mert a konkurens társaságokkal más és más néven kötötte szerződésit. (Ahogy azt egyébként mások is csinálták.) 1949-es lemeze után újra kóbor zenész lett. 1956-ban egy atlantai utcasarkon ismerte fel egy lemezboltos, aki egy üveg kukorica whiskyvel becsábította üzletébe, ahol néhány fellépés során szalagra rögzítették utolsó felvételeit.  

 
 
A Mississippi Sheiks triónak 1930-tól 36-ig voltak lemezei. Legnagyobb slágerüket mindenki ismeri: Sitting On The Top Of The World. A csapatból Bo Carter külön karriert is befutott olyan egyértelmű, lényegretörő dalaival, mint a Please Warm My Wiener!
 
 
 
Dalaikat természetesen boldog-boldogtalan játszotta, feldolgozta, melyek mögött elvesztek az eredeti előadók. Ők azok. Meg ők. <<< Itt a Delta Bluesról bővebben.


 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: , , ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.