A Pussy Riot két kettő évre ítélt tagját munkatáborba szállították. A hatalom nem vette figyelembe kérésüket, hogy kis- gyermekeikre való tekintettel büntetésüket Moszkvában vagy környékén tölthessék. A 22 éves Nagyezsda Tolokonni- kova 560 km-re délre, az Oroszországhoz tartozó Mordáv Köztársaságban lévő 14-es táborba, a 24 éves Maria Alekina 1500 km-re keletre, a szibériai Permben (vagy inkább környékén) működő 32-es táborba került. Az objektumok a nagy rettegés évtizedei alatt épültek, természetesen rabmunkával, és maximálisan kielégítik a sztálini retro szerelmeseinek igényeit.  
 
 egy mordáv láger, PR kép1960-ból

Az erdős, mocsaras területen fekvő 14-es mordáv híresen puritán tábor. Fürdésre és mosásra heti egy alkalommal van lehetőség egy török fürdő jellegű létesítményben, ahol talán még meleg víz is van, mert az egyébként a barakkokban nincs. Télen a radiátor szelepét kinyitva nyerhető egy kicsi. Az őrszemélyzet és a napirend egyaránt nagyon szigorú.   6-kor kelés, öt perc múlva torna, 7-től reggeli, 13-ig munka, ebéd, 16-ig munka, vacsora, végül 22-kor takarodó.
A Munkatáborok Központi Igazgatóságának közleménye szerint a munka süteménysütésből vagy varrásból áll. Gyakori a rabok között az erőszak, és állítólag őrség néha tömeges veréseket rendez. Utóbbinak az MKI szerint egészségügyi, lelki és pedagógiai okai vannak. Így serkentik a rabok vérkeringését, növelik közöttük és az őrök között az összetarto- zás érzését, továbbá a szertartásnak „elüldöző” jellege is van, amivel a visszakerülési rátát csökkentik, mert „nálunk minden a rabokért van” – zárul így az MKI közleménye.    

A hír még egy darabig érdekes, de jönnek majd új történetek és a Pussy Riot elfelejtődik. Ahogy lenni szokott, és amire a hatalom is számít. Valahogy ébren kell tartani az érdeklődést irántuk, mert az ítélet egyrészt felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi orosz világ nem sokban különbözik a cári vagy a Brezsnyevi időktől, és ami fontosabb, rámutat a putyini rendszer gyengeségére és sérülékenységére, ahol az erő, a szilárdság, a magabiztosság csak látszat, ha két, maxi- mum közbotrányokozást elkövető fiatal nőt ilyen súlyosan büntet. Mert fél tőlük, és hozzájuk hasonló, gondolkodó em- berektől.

Az érdeklődés ébren tartásának legnagyszerűbb módja, ha az Oroszországba látogató politikusok, ilyen-olyan jogi aktivisták, írók, újságírók, tudósok, egyetemi tanárok, neves és névtelen komoly és könnyű zenészek, színészek, sportolók ésatöbbi meglátogatnák őket, és beindulna a Free Pussy Riot zarándokturizmus. Nem mellesleg javulnának a börtönviszonyok, és a főútvonalaktól távol eső Mordávia idegenforgalma is fellendülne. 
Persze a látogatási engedélyeket meg lehet tagadni, és szokás szerint egyéb bürokratikus akadályokat is lehet támasz- tani, viszont a tábor kapuja előtti ácsorgást és virágok elhelyezését nehéz meggátolni. És a látogatások akadályozásá- val a putyini rendszer további bizonyítékot szolgáltatna elképesztő gyengeségéről, mert akkor már két bebörtönzött fia- talasszonytól is fél. 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags: ,

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.