Így ír Pozsonyi, A Lenin-szobor helyén bombatölcsér tátong c. könyvében egy bizonyos Zéman József úrról.
Zémanra a Balhés Adás kapcsán emlékezünk:
 


Zéman Jóska (Lenin körút) 1986

Zéman Jóska az évtized punk-életének közismert fi­gurája volt. Jómagam 1986-ban ismertem meg személyesen a Vörösmarty-téren.

Valami sajtfélét fogyasztott – tele volt vele a szája -, s kedélyesen odament az ijedten hátráló turistákhoz – akik már Zéman rettenetes látványától is majd frászt kaptak -, majd arcukba köpködte a félig megrágott darabokat, és kedvesen így szólt hozzájuk:

– Na, mi van? Kell sajt? A kurva anyádat nézel? – Hát, ő a Zéman – súgták halkan ismerőseim.

Zéman Jóska – a Francia Béla és Horthy féle nemes tra­díciók eme büszke folytatója – annyira közismert volt, annyira szerette mindenki, hogy még a rendőrök is név szerint ismerték, és harsány üdvrivalgással fogadták ha ta­lálkoztak vele, majd sugárzó arccal kisérték be az őrszobára.

Iskolába, munkahelyre nemigen járt, de mivel azért valamivel neki is agyon kellett ütnie az időt, pajtásaival gyak­ran felkerekedett, s elindultak, hogy felgyújtsanak valami kö­zeli raktárépületet.

Akciójuk gyakran járt sikerrel, s ilyenkor nyílt, ártat­lan tekintettel bámultak a vörösen izzó lángokba. No, de nem lehetett rájuk haragudni.

Szóval ez a Zéman, amikor éppen ráért s nem kötötték le bokros teendői – ivás, késelés, gyújtogatás – vagy amikor nem ült éppen börtönben, fölös idejében a Lenin Körút ne­ve zenekarban fejtette ki áldásos tevékenységét.
 

 
(Valamikor a kétezres évek elején, amikor -a szintén Lenin Körutas, később Trotteles- Kaktusz az Almássy Téri szabadidő központ portása volt, mesélte, hogy Zéman, hosszú idő után ismét előkerült és azzal nyagatta hosszú heteken át Kaktuszt, hogy oldja már meg valahogy, hogy Zéman minden Almássy-n tartandó bulira ingyen bemehessen. – a szerk.)

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.