A Columbia Hanglemeztársaság művészeti igazgatója, a 23 éves Alex Steinweiss irodájában üldögélt. Asztalán telefir- kált papírlapok és ceruzák hevertek szanaszét. Éppen plakátot tervezett a cég egyik kiadványához. Gyakran kellett felállnia, megfordítani vagy kicserélni a korongot, mert a 12 inches 78-as fordulatszámon futó lemezek korában egy oldalra 4 perc muzsika fért, így egy mű több lemezen, fotóalbum szerűen jelent meg.

Mr. Steinweiss asztala sarkán üldögélt, hogy ne kelljen állandóan felállnia és mellékesen összehamuzni a teljes irodát, beleértve magát is. A lemez barna dobozát nézegette. A mű címe, az előadó és a kiadó neve az elejére volt nyomva, mint az összesnek. Olyanok ezek, mint a sírkövek – mondta magának, s visszaült az asztal mögé, rajzolgatni kezdett.

A főnök Kétkedve fogadta ötletét. Gyors fejszámolással arra jutott, hogy kétszeresére fogja emelni a költségeket, de végül beadta derekát – Csinálj néhány próbadarabot, nézzük meg milyen!
Miután Steinweiss kiment, odafordult titkárnőjéhez, – Ezek a grafikusok, ha látnak egy kis szabad felületet azonnal össze akarják firkálni.

1939-et írtak ekkor, és a hanglemezkiadástól számított negyven évnek kellett eltelnie ehhez

 

 
 
Ez az első lemezt borító grafika.                                                        A lemezen a kor legsikeresebb szerzőpárosának, Rodgersnek
850% -kal emelte meg az eladásokat.                                            és Hartnak dalait adták ki. Ez az egyik legismertebb.
 
 
1948-ban köszöntött be a 33-as fordulatszámos, mikrobarázdás lemezek kora. Egy oldalon akár 20 perc muzsika is elfért. Az első a Columbiánál jelent meg, természetes hát, hogy őt kérték, tervezzen tasakot számukra. Ami azóta szabvány.
 
 
 
Az ötvenes években szabadúszó grafikussá váló második generációs lengyel 1973-ig volt aktív, és 2500 borító fűződik nevéhez. Közben borítóin alkalmazott kézírása, Stenweiss Scrawl néven bevonult a tipográfia.
 
 
 
 
 
Múlt héten floridai otthonában 94 éves korában bekövetkezett halála miatt sosem fogjuk megtudni, hogy 1939-ben abban a bridgeporti irodában eszébe jutott-e Muszorgszkij, Egy kiállítás képei című, egy barátja festményei láttán 1874-ben írt zongoradarabja. Aminek kitalálta az inverzét.    
 
 
 
 
 
 

OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.