„Öld, bajnok, a gaz despotákat,
Kik embervérben fürdenek,
S kik megtapodván jussainkat,
Lopott bíborban fénylenek.”

 

Hát szóval ez egy sorozat lesz a GUSTAVE TIGER szövegeiről, mert nagyon érdekes szövegeik vannak. Nemrég megjelent Chaste And Mystic Tribadry című albumuk valamennyi száma sorra kerül, és egyéb érdekességek is kiderülnek.

Hát akkor jöjjön a THERMIDOR. A pillanat, amikor leszámolnak Robespierre-rel.

 

robespierre-arrested-july-27-1794

Ideák, remények, államcsőd – így keződött a francia forradalom. Lett belőle éveken át tartó országos vérengzés, aztán meg 23 éves európai háború.

Közben bevezették az emberi és polgári jogokat, meghirdették az ész kultuszát, rendszeresítették a guillotine-t, lefejezték a királyt, meg a feleségét is.

Aztán megtartották a legfelsőbb lény ünnepét – főszerepben a vezér. Megváltoztatták a naptárt. Az év első hónapja március. Egy hónap három hét. Egy hét 10 nap. Minden tizedik szabad. December 25 pedig Jézus mellett Newton ünnepe is.

A legfelsőbb lény ünnepe után egy hónappal a Nemzetgyűlésben a vezér bejelentette, hogy árulók újabb körét készül leleplezni. Másnap a Nemzetgyűlés rendeletére lefogták, de a városháza csapatai kiszabadították, a városházára vitték. De mivel a katonák az éjszaka folyamán dezertáltak, hát letartóztatása nem ütközött különösebb nehézségekbe – a csetepaté során azonban ellőtték vezér állát. Még aznap tárgyalás nélkül kivégezték haverjaival együtt.

Ez a Szabadság Érájának 5. évében, Hőség (Thermidor) havának 10.-én, öntözőkanna napján – ez majdnem olyan, mintha azt mondanám, hogy szerdán – történt.

Azért majdnem, mert az év minden napjának más nevet adtak. Például március 14 százszorszép, május 20 lucerna, június 8 vasvilla, december 24 meg kén napja volt.

Aztán meg jött Napóleon, és a franciák lángba borították Európát. És az a katona, aki 1794-ben ellőtte a vezér állát tábornokként halt meg 1812-ben Borogyinónál.

 

GUSTAVE TIGER

THERMIDOR

Oh, my biedermeier friend, my courtesan,
you’re so pale
When the violins stop playing, wake me up
gently
wake me up
Lily-bosomed empress, shake the starry ways
discreetly

I told you so, I go, as I came, on a flash
Unlike you, unlike you
A flagellant never walks alone
Unlike me, unlike me

Untempled queen-regent in vast peristyle
trembling
Watching the moon and milk with solemn idleness,
dripping

I told you so, I go, as I came, on a flash
Unlike you, unlike you
A flagellant never walks alone
Unlike me, unlike me

Soft yellow light overflow

 

Gustave Tiger az Auróra kerthelységében elmondta, hogy a Thermidor itt metafora, amit az akkori események tükrében kell értelmezni.

„Ez a szám 1919-ben játszódik a Tanácsköztársaság idején Budapesten. Tormay Cécil bizalmas barátnőjével az operában ül. A darab Medici Mária francia királynéről szól. Azért róla, mert ellenszenves, és teljesen súlytalan egyéniség volt. Az opera szembesíti őket az ancien regime-mel. Tormay unja, s kéri barátnőjét, hogy a végén keltse majd fel, miközben kint tombol a patkányforradalom.”

És egy flagelláns csakugyan „never walks alone.” Merthogy középkori önostorozó mozgalom tagja. Járványok idején ellepték a vidéket, s nagy buzgalmukban olykor más bűnösöket is megkorbácsoltak.

– Na de hogy kerül ide, hogy „biedermeier friend”? Mikor a biedermeier polgári művészeti irányzat volt a XIX. század első felében.
– Az a kispolgár szinonimája.
– És a végén az, hogy „soft yellow light overflow”, az mi?
– Az egy effekt valami grafikai programban. Itt a múltat színezi melankolikusan szépre. Ez egy odaszúrás azoknak, akik azt gondolják, hogy régen jobb volt, pedig ugyanolyan.

 

Mindezek után, íme a videóklip. A szőke nő nem más, mint Thérèse, Jugoszlávia új királynője.

A zárda a turai Schossberger-kastély, az elhagyatott objektum a Haludovo Palace Hotel, az a nagy betonizé meg A Forradalom Emlékműve Moslavinában, mindkettő Horvátországban.

*

A sorozat 2. része.

 


OSZD MEG / SHARE:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.