Nemrég a Magyar Nemzetben Czakó Gábor tollából megjelent egy írás. Amire a most következő válasz íródott. Melynek eredeti címét sajnos megváltoztatták. Ha megkérdeztek volna, mi legyen a cím Felvilágosítás helyett, ezt mondtam volna: legyen akkor Helyreigazítás.
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
Czakó Gábor válasza
 
 
 
 
Czakó Gábor amikor azt mondja keresztény, elsősorban arra gondol katolikus. Ők azok, akik előszeretettel tetszeleg- nek mártír szerepben, bár – ahogy a történelem mutatja – semmi okuk nincsen rá, hisz a legnagyobb kárt vallásuknak pont az ő egyházuk okozta. Nagyon emberi magatartás másokat okolni miatta.
Hívőkre jellemzően igen érdekes ténykezelése is. Ezt írja: „230 év alatt legalább 100 millió embert öltek meg hatóságilag származása és vallása miatt, főleg Krisztus hívőt.” A mondat így igaz: 230 év alatt több mint 100 millió embert öltek meg, sokakat származása és vallása miatt, főleg Krisztus hívők. De én mindenekelőtt a háborúkra gondolok, Czakó Gábor meg a diktatúrák áldozataira. A kommunizmus számlájára 100 millió halottat írnak. Ebbe beleszámolják az éhínségek áldozatait is, ami nem volt csekély, mert a Szovjetunió története során 11-15 millió, a kínai „Nagy Ugrás” eredményeképpen 25-40 millió ember halt éhen.
Számoljunk! Ha valamennyi szovjet áldozatot a keresztes zsákba rakom, akkor a 100 millió halott egynegyede keresz- tény. Ha a 25 millióból levonjuk a szovjet éhínségek áldozatainak számát, marad úgy 10-14 millió fő, de a szám a rendszer kommunista áldozatait is tartalmazza. Azonkívül olyan országokban, mint például Magyar-, vagy Lengyel-országban, ahol szinte mindenki keresztény, önmagában a hit kivételes esetekben játszhatott főszerepet az áldozattá válásban.
A kor legnagyobb, keresztényeket „hitetlenek” részéről ért üldözése, a törökök másfél millió áldozatot követelő örmény népirtása volt 1915-16-ban. Ha a kommunisták és a törökök eredményeit összeadom, akkor 15 millió körüli a hatósági- lag elpusztított keresztények száma. Még ha jóindulatúan felemelem a számot mondjuk 5 millióval, akkor is nagyon messze vagyunk az író által említett 100 millió zöméhez. Kivéve, ha beleszámoljuk a Krisztus hívők által megölteket. Akkor rendben, mert ők a keresztényirtás világbajnokai.
Persze vannak helyek a Földön, ahol nem jó kereszténynek lenni, de ezek olyan demokrácia deficittel sújtott, egy alternatív vallás kizárólagosságát preferáló országok, mint Észak-Korea, Irán vagy Szomália, ahol általában a nem keresztényeknek sem fenékig tejfel. Mindenesetre Czakó Gábor úgy beszél keresztényüldözésről, ahogy egyes honfitársaink magyar holokausztot emlegetnek. Mintha vágy lenne rá.
A legnagyobb baj azonban az, hogy Isten nem lehet keresztény. Se más vallású. Felekezet nélküli. És Istenkáromlás azt képzelni, hogy örömét leli mindenféle hülye szertartásokban. És egyáltalán, meg tudja valaki mondani, mi szüksége van hívőkre?
 
 
ps:  Vajon kitől tanulta a Kossuth-díjas író azt, hogy ha nem tudod vitatni a kényelmetlen tényeket, akkor bélyegezd meg azt, aki előhozza, ezzel félre is söpröd azokat
 
 
 
Ajánlott irodalom:
Ortegy y Gasset, Jose
– A tömegek lázadása
– Gerinctelen Spanyolország (In: Két történelmi esszé.) 
 
Schafer, D. Paul – Revolution or Renaissance. Making the transition from an economic age to a cultural age.
Az Ottawai Egyetem weboldaláról
letölthető.
 
 

OSZD MEG / SHARE:
Címkék / Tags:

Szólj hozzá / Comment ()


© Copyright 2013-2024 RNR666.